Bucuresti :: Biserica Sf. Spiridon Nou - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Spiridon Nou
București
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:București
Județ:București și Ilfov
Adresa:Calea Serban Voda nr. 29/strada Hans Andersen nr. 2/ b-dul. Dimitrie Cantemir
Cod poștal:040201
Telefon :021 ... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiabucurestilor.ro/, www.primariaSector1.ro, www.PMB.ro, b.prefectura.mai.gov.ro, www.cjIlfov.ro, if.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Cojocaru Marius, Lăzărescu Irineu
Hram:Sf. Spiridon al Trimitundei, Sf. Visarion
Stil arhitectonic:Tradițional
Detalii:Ctitorie domnească începută în 1766 de domnitorul Scarlat Ghica.
Reconstruită în 1858 de Mitropolitul Nifon.
Pictată de Gh. Tattarescu.
Vitralii cu scene biblice.
Deține moaștele Sf. Spiridon.
Alte informații:Socotita drept cea mai mare biserica ortodoxa din Bucuresti, se afla la mica distanta de piata Unirii. Pe locul actualului lacas a existat un altul, zidit intre 1766-1768, ctitorie a domnitorului Scarlat Ghica si terminata prin grija fiului sau, domnitorul Alexandru Ghica (care i-a facut si o clopotnita) .
Nu se stie cat de mare a fost biserica, dar a fost manastire domneasca, una dintre cele mai mari din tara. Din cauza daunelor suferite la cutremurele din 1802 si 1838 si la incendiul din 1822, biserica s-a ruinat. In anul 1852, epitropia a hotarat cu aprobarea domnitorului Barbu Stirbei sa rezideasca lacasul.
Actuala biserica a fost construita intre 1852-1858, iar in 1860 a fost resfintita de Mitropolitul Nifon. Au contribuit arh. Xavier Villacrosse si arh. L. L. Lipitzer, iar Gh. Tattarescu a pictat-o in stil renascentist.
In 1885, un vant puternic a daramat foisoarele celor doua turnuri de la fatada principala, dar refacerea imediata a acestora nu a respectat aspectul lor initial. Datorita cutremurului din 1940 si bombardamentelor din 1944 care au afectat constructia, Patriarhul Justinian Marina a hotarat in 1954 repararea ei. Atunci s-au adaugat si doua balcoane laterale, rezemate pe stalpi si un al treilea balcon (sub cel existent pentru cor) deasupra vestibulului de la intrare. Resfintirea a fost facuta de Patriarhul Iustinian si Patriarhul Chiril al Bulgariei. Tot atunci s-a hotarat ca aceasta biserica sa devina paraclis al Patriarhiei Romane cu statut de stavropighie patriarhala. Patriarhul Justinian a fost intronizat aici la 6 iunie 1948.
Intre 1966-70 s-au inlocuit fundatiile initiale din piloti de stejar (batuti in terenul in care nivelul apelor subterane este foarte ridicat, fiind in apropierea Dambovitei) . A fost facuta pardoseala din marmura si intarite turlele si boltile. Proiectul a fost indrumat de acad. prof. ing. Aurel Beles, ing. Dumitru Gh. Popescu, ing. Ioan Eugen Beles (jr. ) si maistrul Mihai Ignat.
In 1986, lucrarile metroului au afectat altarul bisericii, consolidarile fiind executate dupa planul arh. C. Pavelescu, de la Arhiepiscopia Bucurestilor. La reconstructia bisericii au fost pastrate mormintele ctitorilor – domnitorul Scarlat Ghica, fiul sau, Alexandru Ghica si familia acestora.
Biserica in stil neogotic si neobizantin (stil aflat la moda in anii 1860, cand s-a parasit traditia arhitecturala si constructiva a bisericilor din Tara Romaneasca) are la intrare un portic frumos situat intre turnurile laterale.
Dimensiunile impresionante sunt pronuntate de 6 ferestre mari, decorate cu vitralii confectionate la Viena, cu scene biblice si icoane de sfinti. In biserica se pastreaza o icoana a Maicii Domnului din 1881, imbracata in argint si o icoana din secolul XVIII cu Iisus Hristos.
Ornamentatia exterioara in stil neogotic este realizata din ceramica rosie, iar deasupra intrarii se afla o mare rozasa sculptata in piatra.
Biserica a fost reconstruita cu putin timp inainte de Unirea Principatelor din 1859, atunci cand Tara Romaneasca era sub dominatia Imperiului otoman, ceea ce dovedeste cat de puternica era spiritualitatea acestei tari mici, care a putut realiza in conditiile de atunci o astfel de constructie, la cel mai inalt nivel al acelei epoci.
Cod Monument:B-II-m-A-19750
Nr. vizualizări:35620
Data ultimei vizualizări:2024-05-01 15:14:04
Data ultimei actualizări:2018-10-04 14:10:21
Data încărcării pe sit:2006-01-01 11:10:17
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2011-05-15
Contor: 303

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven