Costesti-Valsan :: Biserica Sf. Nicolae - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Nicolae
Costești-Vâlsan
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Costești-Vâlsan
Comună:Mușătești
Județ:Argeș
Cod poștal:117522
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Razvan Danci
Hram:Sf. Nicolae
Detalii:Biserica veche a fost construită în anul 1804 de ieromonahul Partenie, egumenul schitului Brădet, fiind pictată în tepmera în anul 1890 de către zugravii George A Petrescu si Niță T Poșoi din Pitești. Tâmplăria e lucrată de Nae Craioveanu, adăugându-i-se pridvorul și clopotnița de lemn. Planul este unul trilobat cu abside poligonale, pridvor deschis (ulterior închis cu ferestre) .
Deși construcția nu are pisanie există un pomelnic aflat în arhivele statului din Râmnicu Vâlcea din 1947. Pomelnicul are formă de caiet dreptungiular legat în piele, având pe prima filă chipul Sfântului Ierarh Nicolae, lucrat în culori. Cu o scriere de mână, cu cerneală, hirograful Ilarion Monahul descrie construcția bisericii si amintește/pomenește numele ctitorilor. Pomelnicul metohului de la Costești, moșia Sfnatului schit Brădet, metoh Sfintei Episcopii Argeșu la bese (ri) ca ce s-a făcut din piatră în locul Bisericii de lemn ce au ars, în zilele Prea Înălțatului nostru Domn Io Constandin Alexandru Ipsilantu Voevod, fiind Episcop Sf. episcopii Argeșu Prea Sfinția Sa Părintele Chir Iosif și fiindu eu orânduit igumenaș la sf. schit Brădetul Partenie ieromonah, care au fostu silitori și îndemnători și cu cheltuiala, și osteneala până s-au săvrâșit acest locaș ; dimpreună ajutându-mă și provoslavnicii creștini care cu ce i-au îndemnatu Sfântul Duh a ajuta la zidirea acestui sfânt lăcașu, care se vor arăta înăuntru pomelnicului. Și s-au zidit acest sfânt lăcașu în numele Sfntului Nicolae, la anul 1804, decembrie 6. De Ilarion monahul. Urmeaza apoi pomelnicul ctitorilor, primul fiind Episcopul Iosif al Argeșului, care a dat si suma cea mai mare și anume 50 de zloți. Urmează apoi egumenul din Brădet, ieromonahul Partenie, preoții |Iosif și Dumitru, logofeții Ghiță Ion și Teodosie si alți donatori.
Biserica este construită din bolovani de râu, cu bolțile de cărămidă. Planul este unul trilobat. Construcției vechi i s-a adăugat un pridvor în stâlpi de cărămidă, inchis ulterior și un sân în partea nordică.
Pronaosul este format din patru arcade ce se inchid intr-o bolta iar pe peretele de nord si de sud se afla ferestre asezate simetric.
Pardoseala este confectionata din piatra, usile incanate la intrare in pronaos fiind din stejar.
Naosul este format dintr-o bolta ce se sprijina pe zidurile laterale ale bisericii pe o distanta de 3 m de la deschiderea pein care se patrunde din pronaos in naos si inainteaza spre centrul bisericii formand bolta Pantocratorului, sprijinita de cele 4 arcade.
Zidul care separa pronaosul de naos este intretaiat de o deschidere de 80 cm prin care se comunica intre cele doua incaperi. Pe stanga si pe dreapta acestia sunt 2 coloane de caramida sprijinind arcade semicirculare.
Naosul are 2 abside laterale simetric dispuse in forma de semicerc in plan cu bolti in forma de semicalota.
Altarul este despartit de naos printr-o catapeteasma de zid, strapunsa de cele trei usi specifice cultului. Proscomidiarul se afla in pertea stanga, intr-un intrand boltit.
Pictura- Biserica este zugravita-pictata numai in interior in anul 1890. Pictura din pridvor s-a pastrat mai bine. In interior datorita stratului de fum depus in cursul anilor si datorita unor actiuni emiprice si neprofesioniste prin care s-a incercat stergerea fumului s-a produs strgerea partial a picturii, modelajului si conturului personajelor si scenelor.
Conform tradiției lângă biserică se găseau chiliile maicilor, pentru că în 1804 aici exista viață monahală, fiind pomenite 8 călugărițe conduse de schimonahia Anisie. Nu se cunoște data venirii lor aici, dar se stie că în anul 1812 au fost transferate la mănăstrirea Văleni, județul Argeș, după ce monahii de acolo au fost aduși la schitul Robaia. Acest lacaș a slujit nevoilor spirituale ale comunității parohiale, fiind locul de închinare a generații de credincioși care i-au trecut pragul cu smerenie și credință. Aici documentele consemnează că au slujit pe Dumnezeu și comunitățea :
-ƒ˜ Preoții Iosif și Dumitru în 1804;
-ƒ˜ Preoții Teodosie și Ilie în 1844
-˜ Preotul Ion în 1847 și preotul Ion Vișineanu în 1948
-ƒ˜ Preotul Gheorghe Iliescu în 1880
-ƒ˜ Preotul Nicolae Șerbănescu 1926-1936
-ƒ˜ Preotul Ion Stănescu din Grui 1936-1938
-ƒ˜ Preotul Constantinescu Zamfir 1938-1988
-ƒ˜ Preotul Gheorghe Danci 1988 – 2014
-ƒ˜ Preotul Ioan Razvan Danci 2014 - prezent
Cod Monument:AG-II-m-B-13619
Nr. vizualizări:4142
Data ultimei vizualizări:2024-04-29 11:13:34
Data ultimei actualizări:2018-05-08 08:47:52
Data încărcării pe sit:2006-05-23 06:23:30
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2017-05-10
Aparat: samsung SM-J500FN
Contor: 58

Biserica cu hramul Sfantul Nicolae ( biserica veche)
Foto: Voluntar