Manastirea Grajdeni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Grăjdeni
Grăjdeni
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   CITEȘTE MESAJ 
Religie:Ortodox
Localitate:Grăjdeni
Comună:Fruntișeni
Județ:Vaslui
Adresa:nr. 259
Cod poștal:737282
Persoană de contact :Monahia Irina Moaleș
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiahusilor.ro, comunafruntiseni.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Treime
Detalii:Construită între 1533-1540, ctitorita de Petru Rares.
Legenda locului spune că într-un an, trecând cu carele de la Galați spre Suceava, a dormit sub un copac din pădurea Grăjdeni (pe atunci nu exista satul) și a avut un vis foarte frumos, în care cele două dealuri din fată erau de aur și i se înclinau lui, iar din gură îi ieșea un roi de albine. Ajuns aproape de locul pe care astăzi se află gara Crasna, este întâmpinat de o solie de călăreți domnești de la Suceava, care-i aduc vestea că Divanul domnesc și Mitropolitul țării l-au ales Domn. Ajungând cu adevărat Domn, a hotărât ca în locul unde a avut visul cel frumos să ridice o biserică. Hotărârea a fost îndeplinită ridicând în locul respectiv o bisericuță din lemn care a fost transformată în schit cu schimnicii locului și apoi cu monahii greci. Nu se găsesc însemnări privind data precisă a ridicării bisericuței, dar e sigur că aceasta s-a realizat în prima domnie a lui Petru Rareș din anii 1527-1538. Bisericuța lui Petru Rareș a durat până în anul 1711, când a fost incendiată de tătari. A scăpat numai un pomelnic al domnitorului în limba slavonă și o icoană cu chipul Maicii Domnului.
După ce a trecut pârjolul tătăresc, a fost ridicată o nouă biserică, tot pe locul ctitoriei lui Petru Rareș. Aceasta a fost renovată în 1853, dar în anul 1870 s-a dărâmat. Vlădica Anania a ridicat o nouă biserică din cărămidă, care s-a sfințit în anul 1872 cu hramul „Sfântul Nicolae“. În anul 1932 a venit ca slujitor Ieromonahul Agatanghel Georgescu. În anul 1952, cu aprobarea Sfântului Sinod, schitul călugărilor este transformat în mănăstire de maici. Nucleul obștei, format din cinci călugărițe, a fost adus de la mănăstirea Adam, conducerea având-o maica Timotea Boeru, fostă econoamă la Adam.
Până în 1960, obștea a ajuns foarte puternică numărând 100 de maici. Dar în 1960, ca urmare a decretului 410/1959, maicile au fost alungate; scriptic însă, mănăstirea n-a fost niciodată desființată. Deși reparată în anii 1951 și 1966, biserica a început să se deterioreze cu timpul, mai ales din pricina cutremurelor din 1977 și 1986. Prin strădania Preotului paroh Ionel Gherasim i s-au făcut unele reparații între anii 1987 și 1990, pentru consolidare fiind turnată o placă de beton deasupra.
În toamna anului 1990, vine aici Părintele Protosinghel Ciprian Timofte, care continuă reconstrucția bisericii, îi pune șarpantă nouă de lemn, învelitoare de tablă zincată, o tencuiește în interior și exterior pregătind-o pentru pictură. Totodată se îngrijește pentru popularea mănăstirii cu maici, majoritatea fiind venite din lume. Prin munca neobosită a obștei, care până în 1997 a ajuns la 25 de viețuitoare, s-au ridicat mai multe construcții din zid pentru chilii, stăreție, trapeză, bucătărie, magazii, ateliere și un paraclis la parterul clădirii ridicate în 1992. Clădirea ridicată în 1995 are o lungime de 38 m. Ultima clădire construită în 1996 în latura sudică, încheie patrulaterul în mijlocul căreia se află biserica.
Pictura acestei manastiri e deosebita, are un suflet cald! Desi e Bizantina, e diferita fata de alte picturi!
Alte informații:Manastire de maici.
Are posibilitati de cazare.
Este situată la 15 km sud-est de orașul Bârlad, pe șoseaua Bârlad-Tg. Bujor-Galați, din Trestiana, ramificație stânga Fruntișeni. Din Bârlad până la intersecție sunt 3 km, iar de aici la mănăstire 12 km. Drumul pietruit șerpuiește printre dealuri și poieni, însoțit din când în când de un pârâiaș. După circa 5, 5 km la intersecția Trestiana, privind în față, se văd casele satului Fruntișeni. Din acest punct drumul se bifurcă: înainte Fruntișeni, la dreapta Grăjdeni. Trecând de centrul satului se merge spre mănăstire; pe timp ploios drumul este înnămolit, greu de parcurs chiar și pe jos. Drumețul scapă de acest supliciu dacă urcă dealul spre mănăstire pe pajiște. Așezământul este construit într-o poiană a platoului unui deal, la 1 km de sat. De pe acest platou, dacă privim în vale, peste vârfurile copacilor, zărim casele satului. La est și sud-vest de mănăstire sunt dealuri acoperite cu păduri de foioase.
Cod Monument:VS-II-m-B-06802
Nr. vizualizări:19058
Data ultimei vizualizări:2024-04-27 14:15:36
Data ultimei actualizări:2015-09-21 16:36:44
Data încărcării pe sit:2006-03-17 06:27:17
Nr. Mesaje:2
Întrebare:
(2012-04-23)
noi vrem sa ne cununam religios vara aceasta ,cat ne costa cununia religioasa in manastirea dumneavoastra?vrem o cununie restransa doar noi si nasii.va multumim anticipat
@ymail.com
Apreciere:
(2010-11-11)
Trebuie sa ne mandrim cu frumusetile noastre.
Frumoase pozele...
Multumim celor care au facut aceasta pagina!
@yahoo.it
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-03-31
Aparat: Canon Canon PowerShot A610
Contor: 81

Vedere de ansamblu
Foto: Voluntar