Costesti :: Biserica Sf Ilie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf Ilie
Costești
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Costești
Județ:Argeș
Adresa:stradaVictoriei nr. 20
Cod poștal:115200
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adrese utile:www.eparhiaargesului.ro, www.primariaCostestiAg.ro, www.cjArges.ro, ag.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Laurentiu M. Popescu
Hram:Adormirea Maicii Domnului, Sf. Prooroc Ilie
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Biserica a fost construita intre anii 1930-1932, in locul bisericii de lemn, care a ars la 18 aprilie 1930, in Vinerea Prohodului.
La indemnul I. P. S. S. Dr. Miron Cristea - Patriarhul Romaniei, toti crestinii din tara au ajutat prin colecta publica la ridicarea altei biserici in satul Costesti.
Cu sprijinul domnului Stelian Popescu, directorul ziarului "Universul" si al Guvernului Romaniei, prin Ministerul de Interne, s-a strans suma de 10 milioane de lei cu ajutorul carora s-a ridicat aceasta biserica, impreuna cu casa parohiala si cu paraclisul din cimitir, zidit pe locul unde au ars de vii cele 116 suflete (76 tineri intre 12 si 19 ani, iar 40 credinciosi de alte varste) .
Comisia formata din P. C. Pr. Constantin Dron-Eforul Bisericii Ortodoxe Romane, ca imputernicit al I. P. S. S. Dr. Miron Cristea-patriarhul Romaniei, D-l Mihail Priboianu, imputernicit al Guvernului, P. C. Pr. Ioan Marinescu, imputernicit al Prea Sfintitului Grigore Leu, Episcop de Arges, si D-l Eftimie Sinu, imputernicit al D-lui Stelian Popescu, din partea ziarului "Universul", a chivernisit banii stransi si a strajuit bunul mers al lucrarilor.
Arhitect a fost Dl. Ionescu Berechet, intreprinzator fiind Dl. Ing. Emil Pragar, sculptor mobilier - Anghel Dima din Bucuresti, sculptori catapeteasma - C. M. Babic si V. Babic din Bucuresti, iar pictura in fresca din interiorul si exteriorul bisericii a fost executata de Dl. Dimitrie Belizarie din comuna Muscel-Arges.
Biserica este construita in forma de cruce, cu doua turle, din caramida si piatra de Albesti, pe temelie de piatra de Albesti, intre anii 1930-1932.
Prin zidirea cu un rand de piatra si unul de caramida se apropie ca stil de cel al bisericii domnesti din Curtea de Arges.
De la zidire pana-n prezent n-a suferit nici o stricaciune, insa a necesitat o lucrare de restaurare partiala a picturii in anul 1973.
Cod Monument:AG-II-m-B-13613
Nr. vizualizări:7244
Data ultimei vizualizări:2024-04-29 11:55:14
Data ultimei actualizări:2014-02-20 02:48:47
Data încărcării pe sit:2005-11-25 18:00:05
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2007-09-27
Contor: 254

Vedere panoramică
Foto: internet