Balteni-Deal :: Biserica Adormirea Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Adormirea Maicii Domnului
Bălteni-Deal
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bălteni-Deal
Comună:Bălteni
Județ:Vaslui
Cod poștal:737061
Telefon :0744... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.protoieriaVaslui.ro, www.episcopiahusilor.ro, www.comunaBalteniVS.ro, www.cjVS.ro, vs.prefectura.mai.gov.ro
Preot:Tofan Fanica
Hram:Adormirea Maicii Domnului
Detalii:Prima biserica ar fi fost construita din lemn pe un loc inalt avand in jur si cimitirul satului.
A doua biserica a fost ridicata in satul Balteni Deal, la aproximativ 20m in partea de nord fata de actuala biserica.
Datorita faptului ca enoriasii erau multi la numar iar biserica era neancapatoare un boier din partile locului, dar si credincios, se hotaraste sa ridice o biserica din caramida, dar mai mare, spre vesnica lui pomenire. Numele boierului este Caminarul Chiriac Hagiul Nicolae.
In pisania bisericii, care se afla deasupra usii la intrare, are urmatoarea insemnare ”ACEST LACAS DUMNEZEIESC CU HRAMUL ADORMIREA MAICII DOMNULUI SI A SFANTULUI IERARH NICOLAE S-A ZIDIT CU TOATA CHELTUIALA SI STRADANIA ROBULUI LUI DUMNEZEU CAMINARUL HAGIUL NICOLAE SPRE VESNICA POMENIRE IN VECI SI A TOT NEAMUL SI S-A INCEPUT IN ANUL 1844 LA SEPTEMBRIE ZIUA 25SI S-A SFINTIT IN ANUL1847DECEMBRIE 6 SPRE A SA POMENIRE”.
Biserica pe parcursul timpului a necesitat numeroase reparatii. Astfel in anul 1883 se reface acoperisul din sindrila.
In anul 1895 se face o reparatie generala, biserica fiind legata cu fier si suruburi. Se cladesc sase contraforturi din piatra pentru sprijinirea peretilor de sub clopotnita, se face un pridvor din caramida la intrarea in biserica si pavaj de piatra in jurul bisericii
In anul 1923 se repara biserica, fiind crapata, si se acopera cu tabla. In urma cutremurului din 1940 luna noiembrie ziua 10, biserica s-a crapat in patru, turla si clopotele au cazut dar niciun clopot nu s-a stricat.
Imediat dupa aceasta tragedie la fata locului s-a prezentat episcopul Grigorie Leu al Husilor. Acum la indicatia episcopului se construieste o clopotnita din lemn la poarta bisericii unde se aseaza clopotele. La biserica se reface turla, se toarna o centura de beton armat de jur imprejur, se refac boltile din beton armat, se toarna mozaic in biserica, pavajul din placi de beton pe dinafara, se refac geamurile si se acopera biserica cu tabla galvanizata. In urma acestei reparatii biserica a fost sfintita in ziua de 26 aprilie 1947. In vara anului 1989 se face o reparatie interior si exterior a bisericii sub supravegherea preotului Loghin Vasile. Parohia Balteni a fost vacant din luna noiembrie 1990 pana in luna martie 1991 cand a fost hirotonit preot pe seama parohiei Tofan Fanica.
Actualul preot, in vara anului 1991, repara biserica pe interior, care era crapata in urma cutremurului din 1990. In 1994 preotul paroh impreuna cu credinciosii hotarasc sa ridice din temelie o casa de praznuire. In 1998 se darama vechea clopotnita din lemn si se construieste o noua clopotnita din beton, mai rezistenta si mai inalta. Intre anii1999-2002 se picteaza biserica de catre Handragel Maria din Malini- Suceava. Casa de preznuire si clopotnita sunt sfintite de catre episcopul Ioachim al Husilor in ziua de 4 iunie 2000. Tot in aceasta zi s-a sfintit locul pentru o noua biserica in Balteni Vale, cu hramul Sfintilor Imparati Constantin si Elena.
Nr. vizualizări:4482
Data ultimei vizualizări:2024-05-04 03:44:55
Data ultimei actualizări:2015-07-07 15:41:08
Data încărcării pe sit:2012-05-25 05:08:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-05-25
Contor: 125

Vedere parțială
Foto: Panoramio.com