BNR omagiaza implinirea a cinci secole de la redactarea celui mai vechi document pastrat scris in limba romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

BNR omagiază împlinirea a cinci secole de la redactarea celui mai vechi document păstrat scris în limba română

[2021-09-10]
de Gheorghe Anghel

Banca Națională a României va lansa luni în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 500 de ani de la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, cel mai vechi document păstrat scris în limba română.
Scrisoarea a fost redactată, probabil în 29-30 iunie 1521, de negustorul Neacșu Lupu din Câmpulung. A fost adresată primarului Brașovului, Hans Benkner, și evidențiază relațiile strânse dintre negustorii sași brașoveni și cei din Moldova și Țara Românească.
Documentul a fost descoperit în 1894 de Friedrich Stenner în Arhivele Naționale ale județului Brașov.
Aversul monedei redă o imagine a Casei Sfatului din Brașov, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominal㠄10 LEI”, stema României și anul de emisiune „2021”.
Reversul monedei prezintă un fragment din textul Scrisorii lui Neacșu din Câmpulung, inscripția circular㠄SCRISOAREA LUI NEACSU DIN CAMPULUNG” și anul „1521” plasat într-un sigiliu.
Prețul de vânzare pentru moneda din argint este de 450,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic se realizează prin sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1588, Ultimul acces: 2024-03-29 06:11:53