500 ani de la sosirea Sf. Maxim Grecul in Rusia aniversati la Vatoped - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

500 ani de la sosirea Sf. Maxim Grecul în Rusia aniversați la Vatoped

[2018-07-07]
de Gheorghe Anghel

La Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte au avut loc, la începutul lunii iulie, mai multe festivități legate de împlinirea a 500 ani de la sosirea Sfântului Maxim Grecul în Rusia, informează mospat.ru.
Sfântul Sfântul Maxim, numit și Vatopedinul, mergea în 1588 la Moscova răspunzând solicitării prințului Vasile al III-lea, care dorea un monah experimentat să traducă texte bisericești în limba rusă și, de asemenea, să corecteze traducerile Sfintei Scripturi și ale textelor patristice.
Arhiepiscopul Antonie, delegatul Patriarhului Kirill
La manifestările organizate de Mănăstirea Vatoped a fost prezent, cu binecuvântarea Patriarhului Kirill, Arhiepiscopul Antonie de Viena și Budapesta, șeful Biroului Patriarhiei Moscovei pentru instituțiile din străinătate.
Ierarhul a ajuns în Sfântul Munte în dimineața zilei de 1 iulie și a fost întâmpinat de starețul mănăstirii, arhimandritul Efrem. În cursul aceleași zile, Arhiepiscopul Antonie s-a întâlnit cu Mitropolitul Pavel de Drama din cadrul Patriarhiei Ecumenice.
La rugăciunea de seară oficiată în paraclisul mănăstirii au participat: Arhiepiscopul Antonie de Viena și Budapesta, Mitropolitul Paul de Drama și Mitropolitul Calinic de Arta care conduce eparhia de unde era originar Sfântul Maxim Grecul, și monahi din obștea mănăstirii.
Arhiepiscopul Antonie de Viena și Budapesta la Vatoped. Foto credit: Mospat.ru.
„Sfântul Maxim este un mare mărturisitor”
În cadrul slujbei Privegherii, Arhiepiscopul Antonie a transmis binecuvântarea Patriarhului Kirill și a spus că Biserica Rusiei își reamintește cu recunoștință de contribuția mănăstirii Vatoped în întărirea Ortodoxiei din Rusia.
De asemenea, el spus despre Sfântul Maxim că este „un model de ascultare monahală, un mare mărturisitor și luminător”.
Sfânta Liturghie din 2 iulie a fost oficiată de cei trei ierarhi în prezența obștii monahale și a pelerinilor prezenți, care au putut să aducă cinstire unui fragment din moaștele Sfântului Maxim Grecul de la Lavra Sfântul Serghie din Rusia.
Sfântul Maxim Grecul
Sfântul Maxim Grecul a fost fiul unui demnitar elin bogat din orașul Arta (în Epir). În tinerețe a călătorit mult și a studiat în Europa, la Paris, Florența și Veneția.
Întorcându-se în țara natală, el a plecat la Muntele Athos, devenind călugăr la Mănăstirea Vatopedu. A studiat cu entuziasm manuscrisele vechi lăsate la Athos de împărații bizantini Andronicus Paleologul și Ioan Cantacuzino.
În această perioadă, Prințul Vasile al III-lea al Moscovei (1505-1533) a cerut Protos-ului Sfântului Munte un monah experimentat să traducă texte bisericești în limba rusă și, de asemenea, să corecteze traducerile Sfintei Scripturi și ale textelor patristice.
Sfântul Maxim a fost ales să meargă la Moscova fiindcă el studiase încă din tinerețe cărțile vechi bisericești. Ajuns la Moscova, i s-a cerut să traducă în slavonă cărțile patristice și liturgice, începând cu Psaltirea adnotată.
Pe baza unor acuzații nefondate, Sfântul Maxim Grecul a petrecut 26 ani în închisoare.
Sfântul Maxim a trecut la cele veșnice pe 21 ianuarie 1556. A fost îngropat lângă zidul de nord-vest al bisericii Sfântului Duh din Lavra Sf. Treime-Serghiev.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 51, Ultimul acces: 2018-12-15 12:27:25