Funeraliile pr. Ioan Romulus Silaghi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Funeraliile pr. Ioan Romulus Silaghi

[2018-07-07]
Funeralii la Cluj
„Cu adevărat deșertăciune sunt toate și viața aceasta este umbră și vis…” – era cântarea preferată pe care, pr. Romulus Silaghi (30 august 1938 – 1 iulie 2018), fost protopop de Cluj și consilier pastoral eparhial, era invitat deseori, la ceremonii de înmormântare, să o cânte cu vocea sa puternică și melodioasă, atunci când un confrate preot, persoană consacrată, sau credincios laic, era condus pe ultimul drum. Și cânta cu o trăire profundă, încât ecoul cântării ajungea negreșit la Dumnezeu.

Miercuri, 4 iulie 2018, în ziua înmormântării sale, a venit vremea ca pr. Romulus să asculte această cântare, prezent în mod spiritual din altă dimensiune, bucuros poate că dorul său s-a împlinit și, răspunzând ultimei chemări a Domnului, a trecut de la cele pământești, trecătoare, la cele veșnice, nepieritoare, lăsând în urmă rodul unei vieți împlinite. Este rodul ilustrat și mărturisit și de prezența atât de numeroasă a câtorva sute de credincioși, a peste 60 de preoți, împreună cu studenții Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” și cu persoane consacrate din toate ordinele călugărești de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla. Cu toții au venit să îl conducă și să își ia rămas bun de la un frate, prieten, povățuitor și mai ales de la un părinte, tată, preot – locțiitor și slujitor al Domnului Isus Hristos, aici, pe pământ. Sufletele aduse la Domnul sunt rodul lucrării unei vieți preoțești, adevărata bună mireasmă spirituală oferită Tatălui ceresc de un slujitor devotat al Său.
La catafalcul pr. Ioan Romulus Silaghi au venit să se roage mulți credincioși, care l-au vizitat marți, 3 iulie 2018, corpul neînsuflețit fiindu-i depus în capela Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” de pe str. Moților 24. Aici, un cuvânt în amintirea sa a rostit pr. Cristian Langa, în cadrul celebrării liturgice din timpul serii, care a fost urmată de un parastas de pomenire. „Este un moment acesta, de mulțumire – a spus pr. Langa în cadrul Sfintei Liturghii -, un moment în care să îi restituim favoarea părintelui Romulus, respectiv să îl însoțim cu rugăciunea, să punem ce avem mai bun acum – și nu uitându-ne la noi – ce avem mai bun ca să îl însoțească și să strige, și să dea mărturie la judecata, la întâlnirea pe care o va avea cu Domnul, cea de la sfârșit, mărturie despre binele, despre încurajarea, despre îndemnul, despre luminile pe care a știut să ni le ofere și cred că un cuvânt dintre atâtea pe care le-am putea găsi, un cuvânt care l-a caracterizat a fost zelul și disponibilitatea.” Și-a rugat ca acest moment să se încheie cu rugăciunea atât de dragă părintelui Romulus, Născătoare de Dumnezeu, dar a propus un mic adaos: „roagă-te pentru noi și roagă-te cu noi, păcătoșii, pentru ca, la întâlnirea ultima cu Domnul, să putem da mărturie despre talanții, despre luminile, despre sămânța bună, pusă de Dumnezeu în viața noastră și prin Părintele Romulus. Și rugăciunea noastră să fie, împreună cu cea a Sfintei Fecioare, una de mijlocire, una de mângâiere și una de implorare a milostivirii Domnului”.
A doua zi, miercuri 4 iulie 2018, a fost adus în fața Altarului din Catedrala clujean㠄Schimbarea la Față”. Aici a adunat în jurul său Biserica în rugăciune: preoți, persoane consacrate, credincioși, toți au venit să îl conducă, împreună cu familia îndoliată, pe ultimul drum pământesc. În Catedrală a fost celebrată, de la ora 9.00, Sfânta Liturghie pentru sufletul pr. Romulus, iar de la ora 11.00, a urmat Ceremonia de Înmormântare. Celebrant principal a fost pr. Călin Bot, Vicar general eparhial, cel care a dat citire și mesajului transmis de Episcopul eparhial, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu aflat în comuniune de rugăciune pentru sufletul părintelui Romulus.
Un cuvânt plin de dragoste frățească, dar și de tristețea despărțirii, a rostit pr. Cristian-Arinel Sabău, protopop de Cluj I, care a evocat modelul de trăire a credinței oferit de către pr. Romulus. A mărturisit mai întâi că acest cuvânt pe care a fost rugat să îl susțină, este un „lucru dificil, parcă peste puterile mele, pentru că nu este ușor să vorbești despre un confrate preot, cu atât mai puțin despre un părinte spiritual și chiar un prieten de suflet”. A redeschis, pentru o clipă, filele cărții vieții celui trecut în casa Tatălui, pr. Marius Cerghizan vicar cu preoții. Pr. Marius a și coordonat programul funeraliilor, dar a fost și cel care i-a stat alături, cu dragoste fiiască, părintelui Romulus care, în ultimii ani, deși a continuat să fie în activitate și rugăciune, a simțit din plin neputințele vârstei înaintate și ale bolii.
Prin toate aceste cuvinte in memoriam a fost evocată în catedrala clujeană, personalitatea unui preot și dascăl, rămas de acum viu în sufletele tuturor – marea familie căreia și-a dedicat timpul, dedicându-l astfel lui Dumnezeu. Așa cum un tată își ocrotește fiii a ocrotit și îndrăgit Părintele Romulus pe toți cei pe care i-a cunoscut și îndrumat la credință. Toate cele rânduite fiind împlinite, adormitul în Domnul pr. Romulus a fost depus în cripta călugărilor Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” din Cimitirul Mănăștur, în prezența și a fraților călugări, locul unde de acum va rămâne odihnindu-se în pace, în așteptarea glorioasei Învieri. Rămas bun, părinte Romulus! (fragmente din materialul apărut pe EparhiaClujGherla.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 101, Ultimul acces: 2018-12-15 19:18:28