Declaratiile Cardinalului Farrell despre pregatirea pentru casatorie cer clarificari (I) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2018 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Declarațiile Cardinalului Farrell despre pregătirea pentru căsătorie cer clarificări (I)

[2018-07-08]
Căsătoria
Preoți, teologi și operatori laici din pastorație au răspuns comentariilor făcute recent de un oficial al Vaticanului, care sugera că preoților le lipsește experiența necesară pentru a oferi cuplurilor logodite programe de pregătire pentru căsătorie. Într-un recent interviu pentru o publicație irlandeză, Cardinalul Kevin Farrell, prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a spus c㠄preoții (celibi) nu sunt oamenii cel mai bine pregătiți pentru a-i pregăti pe alții pentru căsătorie. Nu au credibilitate. Nu au experimentat niciodată (căsătoria). Poate cunosc teologie morală, teologie dogmatică, dar de la teorie până la practica de zi cu zi… nu au experiența.” Nu este prima oară când face astfel de afirmații. În septembrie 2017 spunea unor lideri catolici irlandezi că preoții „nu au credibilitate atunci când vine vorba de trăirea realității căsătoriei”.

Edmund Adamus a fost aproape 15 ani director pentru sectorul căsătorie și viață de familie al Arhidiecezei de Westminster din Anglia, devenind apoi inspector școlar în Dieceza de Portsmouth. Adamus a declarat pentru CNA că afirmațiile făcute de Cardinal nu reflectă experiența sa în pregătirea pentru căsătorie. „Într-o carieră de circa 30 de ani în Biserică în slujba familiei, am văzut mereu contribuția preoților ca fiind de prețuit, atât în pregătirea cuplurilor pentru căsătorie cât și în sprijinirea cuplurilor când trec prin perioade dificile.” A continuat: „A spune că preotul nu are credibilitate în fața cuplurilor logodite sau căsătorite deoarece nu are experiența directă a vieții de căsătorie […] neagă viziunea unui mare model de slujire preoțească adusă vieții de căsătorie și iubirii: Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. Tocmai datorită și mulțumită inspiratei sale Teologii a trupului avem astăzi o hermeneutică în care preotul și soții pot explora împreună ceea ce Familiaris consortio numea ‘fecunditatea supranaturală’.”
Aceeași părere o are și pr. Thomas Petri OP, vice-președintele și decanul academic al Facultății Pontificale a Neprihănitei Zămisliri de la Casa Dominicană de Studii din Washington DC. „Pot doar să presupun că este ceva mai mult decât spun știrile despre punctul de vedere al Cardinalului Farrell, deoarece afirmația că preoții nu au credibilitate în raport cu căsătoria este profund generatoare de confuzie”, a spus pr. Petri. „Dacă insistăm că preoții nu au credibilitate privitor la căsătorie nu doar aruncăm la gunoi teologia dogmatică și morală a Sacramentului, dar și ar trebui să insistăm ca credincioșii să nu mai apeleze la preoți pentru consiliere în problemele de căsătorie. Și le vom spune atunci că importanta carte a lui Karol Wojyla ‘Iubire și responsabilitate’ nu are credibilitate? Sau că lucrarea sa ca Papa Ioan Paul al II-lea, ‘Teologia trupului’, nu este credibilă? Cum ar trebui atunci credincioșii să privească enciclica Amoris laetita a Sfântului Părinte, care este cel mai lung document eclezial din istorie dedicat căsătoriei?”, a întrebat preotul. „Experiența Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea avută cu multe familii care au încercat să trăiască cu fidelitate căsătoria nu valorează oare nimic? Este experiența Papei Francisc cu astfel de familii fără valoare? Experiența mea?”
Adamus și pr. Petri sunt de acord că cele mai bune forme de pregătire pentru căsătorie implică o colaborare între preoți și cuplurile căsătorite. „Una dintre cele mai bune forme de slujire în colaborare între laici și consacrați în Biserică este în sprijinirea cuplurilor logodite sau căsătorite. Am văzut multe programe ce au un minunat succes, care încorporează în mod frumos darurile și carismele preoției celibe cu talanții, credința și generozitatea cuplurilor catolice, în special în însoțirea logodiților sub supravegherea pastorală și sub călăuzirea în rugăciune a preotului”, a spus Adamus. „Majoritatea preoților pe care îi știu sunt de acord că cuplurile căsătorite care își trăiesc credința în căsătorie și caută să fie sfinți cu ajutorul harului lui Dumnezeu nu doar trebuie să fie implicate în pregătirea noilor cupluri pentru căsătorie ci și sunt, de fapt, exemple strălucite ale faptului că învățătura Domnului despre căsătorie nu este un ideal de neatins, ci o cale spre adevărata fericire și libertate”, a adăugat pr. Petri.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 81, Ultimul acces: 2018-12-15 19:18:42