Lipia :: Manastirea Caldarusani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mănăstirea Căldărușani
Lipia
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Lipia
Comună:Gruiu
Județ:București și Ilfov
Cod poștal:077116
Telefon :0745... Click aici pentru a Vizualiza Telefoanele!
Adresă de e-mail : @yahoo.com
Adresa web Biserica:www.manastirea-caldarusani.ro
Adrese utile:www.protoieriailfovnord.ro, www.arhiepiscopiabucurestilor.ro, www.PMB.ro, www.prefecturaBucuresti.ro, www.cjIlfov.ro, www.prefecturaIlfov.ro
Hram:Sf. M. Mc. Dimitrie, Sf. Evanghelist Ioan, Sf. Varvara, Duminica Tuturor Sfintilor
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Mănăstirea Căldărușani este ctitorie a lui Matei Basarab, durabil zidita la 1637-1638 si bogat înzestrata. În timpul lui Constantin Brancoveanu (1688-1714) m-rea a fost întăritărită și au fost aduse noi podoabe religioase. În 1950 biserica a fost restaurată, iar în 1992 a mai fost ridicat un corp de clădiri. Mănăstirea are 36 de viețuitori și două cimitire. Într-una din clădirile vechi este adăpostită pinacoteca, această clădire urmează să fie restaurată. Într-o altă clădire ce face parte din corpul mănăstirii este adăpostit muzeul mănăstirii. Mănăstirea are o impresionantă colecție de tablouri, icoane, cărți, veșminte, potire și alte odoare bisericești, precum și o tâmplă foarte veche. Manastirea Caldarusani s-a afirmat cu autoritate - de la sfarsitul veacului XVIII si pana dupa 1860 - prin pictura ei bisericeasca. Renumita scoala de zugravi de aici a luat fiinta in 1778, printr-un hrisov al domnitorului Alexandru Ipsilanti, ea avand caracter oficial de scoala a Mitropoliei si fiind pusa sub conducerea mesterului Ioan Ivan Rusul, venit in tara odata cu armatele rusesti. Marele nostru pictor din a doua jumatate a veacului trecut, Nicolae Grigorescu, dupa ce facuse ucenicie pe langa Anton Chladek si pe langa fratele sau mai mare, Gheorghe, dupa ce pictase la Baicoi, dar inainte de a pleca sa realizeze ansamblurile de la Zamfira si Agapia, inca foarte tanar (n. 15 mai 1838) , a poposit si ucenicit in anii 1854-1855 la manastirea Caldarusani, unde a realizat o serie de icoane, dintre care sapte constituie, pana astazi, centrul de atractie al colectiei manastirii: 1) Sfintii Gheorghe si Dimitrie (1854) ; 2) Sfanta Treime Noutestamentara si Incoronarea Fecioarei (1855) , acestea doua fiind si semnate Nicu Grigorescu; 3) Iisus Hristos, Dreptul Judecator; 4) Sfintii Imparati Constantin si Elena; 5) Izvorul Tamaduirii; 6) Iisus si femeia samarineanca; 7) Sfintii Stelian, Stefan si Pantelimon. Ultimele patru icoane, desi nesemnate, sunt atribuite marelui artist, pe baza trasaturilor stilistice inconfundabile. Viata culturala din manastirea Caldarusani a avut si o componenta tipografica
Deține câteva icoane pictate de Nicolae Grigorescu în perioada sa de ucenicie de aici, dintre care "Pantocratorul".
Cod Monument:IF-II-a-A-15293
Știri despre biserică:

»  Mănăstirea Căldărușani și-a serbat hramul de Adormirea Maicii Domnului pentru prima dată (2019-08-15)

 Închide 

Mănăstirea Căldărușani și-a serbat hramul de Adormirea Maicii Domnului pentru prima dată

[2019-08-15]
de Mihail Mere-Albe

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat joi la Mănăstirea ilfoveană Căldărușani Sfânta Liturghie cu ocazia celebrării hramului pentru prima dată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
În patrimoniul Mănăstirii Căldărușani se află de aproximativ 80 de ani „una dintre icoanele pe care noi credem că Maica Domnului le-a binecuvântat cu mulțime de daruri”, a spus ierarhul.
Această icoană este o copie din secolul al XIX-lea a icoanei „Lidianca” de la Mănăstirea Neamț.
Datorit㠄evlaviei credincioșilor față de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica mare a Mănăstirii Căldărușani”, Patriarhul Daniel a stabilit, în data de 16 noiembrie 2018, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului ca hram secundar al așezământului monahal.
În cadrul omiliei rostite joi, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a spus că Maica Domnului mijlocește pentru toți creștinii la Tronul Preasfintei Treimi.
„Maica Domnului este fierbinte rugătoare pentru toți cei din biserică, pentru slujitorii ei, întrucât este mama Mântuitorului Hristos, mai marele Arhiereu”.
Preasfinția Sa a realizat în cadrul predicii sale o paralelă între mutarea la ceruri a Maicii Domnului și așezarea miridei Preasfintei Născătoare de Dumnezeu lângă Sfântul Agneț la Proscomidie.
„La Proscomidie când preotul pregătește jertfa cea nesângeroasă așază lângă Sfântul Agneț mirida Maicii Domnului rostind cuvintele psalmistului: Stătut-a împărăteasa de-a dreapta Ta, îmbrăcată în haină aurită și prea înfrumusețată (Ps. 44:11)”.
De asemenea, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a evidențiat că pe Sfântul Disc, Maica Domnului „este semnul prezenței și rugăciunilor sale neadormite”.
Prin urmare, asemeni cuvintelor psalmistului David rostite de preot la Proscomidie „în această zi, Împărăteasa a fost așezată de-a dreapta Stăpânului în Împărăția Sa”.
De aceea, a menționat ierarhul, „Maica Domnului este zugrăvită în locul cel mai sfânt din Altar, deasupra sfintei mese unde se aduce jertfa cea fără de sânge”.
Datorită rugăciunilor numeroase pe care mamele le îndreaptă către Fecioara Maria, a specificat Preasfinția Sa, „Ea este ajutătoarea tuturor mamelor creștine care-și educă copiii în spiritul învățăturii preaiubitului ei Fiu”.
În finalul omiliei, Episcopul vicar Timotei a evidențiat evlavia poporului român către Maica Domnului care „la această sărbătoare se îndreaptă către bisericile și mănăstirile pe care o au ca ocrotitoare. Mii și zeci de mii de oameni se află în pelerinaj la mănăstirile cunoscute ale României”.
Mănăstirea Căldărușani a fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab (1632-1654).
Așezământul monahal, condus pentru o vreme de Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, este una dintre marile mănăstiri cu viață de obște din sudul țării noastre

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 216, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Valori ale Ortodoxiei românești: Mănăstirea Căldărușani (2019-07-04)

 Închide 

Valori ale Ortodoxiei românești: Mănăstirea Căldărușani

[2019-07-04]
de Mihail Mere-Albe

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut recent al II-lea volum al lucrării „Valori ale Ortodoxiei românești: Mănăstirea Căldărușani”.
Cartea constituie o lucrare document ce cuprinde unele aspecte din istoria lăcașului de cult.
În cele peste 600 de pagini ale lucrării semnate de Pr. Florin Șerbănescu, se regăsesc 103 documente privind istoria Mănăstirii Căldărușani.
De asemenea sunt prezentate manuscrise din colecția mănăstirii, catagrafii (fragmente) din secolele XVIII și XIX, lista stareților începând din 1637 până în prezent, precum și date biografice ale egumenilor.
Lucrarea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Librăriei Cărților Bisericești, prin comandă la tipografia@patriarhia.ro, editura@patriarhia.ro sau la numărul de telefon 021.335.21.28.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 401, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Episcopul vicar Timotei Prahoveanul despre ocrotitorul Mănăstirii Căldărușani: om iubitor de rugăciune și liniște (2019-06-22)

 Închide 

Episcopul vicar Timotei Prahoveanul despre ocrotitorul Mănăstirii Căldărușani: om iubitor de rugăciune și liniște

[2019-06-22]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie la Mănăstirea ilfoveană Căldărușani care și-a sărbătorit ocrotitorul: pe Sf. Ier. Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești.
Mănăstirea Căldărușani mai are următoarele hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, „Sfântul Evanghelist Ioan”, „Sfânta Varvara” și „Duminica Tuturor Sfinților”.
În omilia sa, Părintele Episcop l-a prezentat credincioșilor pe Sf. Grigorie Dascălul ca un „om iubitor de rugăciune și liniște” și un mare învățător care a depus eforturi consistente în direcția scrierii și traducerii de cărți.
„El a înțeles că prin cuvintele Sfinților Părinți ai Bisericii se vor lumina preoții și credincioșii, se vor lumina tinerii care aveau să învețe teologie, dorind să fie și ei ucenici ai Domnului”, a spus Preasfinția Sa.
Potrivit Episcopului vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Sfântul Grigorie Dascălul a fost un model de smerenie și o pildă de ascultare.
Ierarhul a accentuat faptul că smerenia l-a caracterizat dintotdeauna pe sfântul pomenit astăzi, „chiar și în momentul în care a fost chemat la înalta slujire arhierească”.
La slujbă au participat credincioși din Capitală și împrejurimi, dar și din alte zone ale țării.
După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat slujba de pomenire pentru ctitorii care au trecut la Domnul.
Viața
S‑a născut în anul 1765, în București, și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, sub îndrumarea duhovnicească a Sfântului Paisie Velicikovski.
În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind așezat în cinstea de Mitropolit al Țării Românești, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinților, cu data de prăznuire la 22 iunie.
Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006 în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul hramului acesteia.
Moaștele sale se află la Mănăstirea Căldărușani.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 423, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Mitropolitul Andrei la hramul Mănăstirii Căldărușani: Este nevoie de creștini mărturisitori (2018-10-26)

 Închide 

Mitropolitul Andrei la hramul Mănăstirii Căldărușani: Este nevoie de creștini mărturisitori

[2018-10-26]
de Iulian Dumitrașcu

Mitropolitul Andrei al Clujului a spus vineri la hramul Mănăstirii Căldărușani c㠄într-o lume ce se secularizează este nevoie de creștini mărturisitori”.
Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.
În omilia rostită, Părintele Mitropolit Andrei a insistat pe datoria de mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos, mai ales în aceste vremuri pe care le trăim.
„Îl mărturisim pe Domnul Iisus Hristos prin atitudinea noastră creștină, prin felul nostru de a fi, de a ne comporta în lume”.
„Modul de a fi al creștinilor activi, al celor care veniți la biserică, ar trebui să fie contaminant pentru toți oamenii ca și ei să-L iubească pe Hristos, să vină la biserică, să facă fapte bune”, a spus Înaltpreasfinția Sa, potrivit Radio Trinitas.
Pe lângă Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Mănăstirea Căldărușani mai are următoarele hramuri: Sfântul Evanghelist Ioan, Sfânta Varvara și Duminica Tuturor Sfinților.
Mănăstirea Căldărușani a fost ctitorită în 1638 de Matei Basarab (1632-1654).
Așezământul monahal, păstorit pentru o vreme de Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica, este una dintre marile mănăstiri cu viață de obște din sudul țării noastre.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1137, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Sf. M. Mc. Artemie a fost cinstit la Mănăstirea Căldărușani unde se află moaștele sale (2018-10-20)

 Închide 

Sf. M. Mc. Artemie a fost cinstit la Mănăstirea Căldărușani unde se află moaștele sale

[2018-10-20]
de Iulian Dumitrașcu

Sfântul Mare Mucenic Artemie, cunoscut ca mare făcător de minuni, a fost pomenit sâmbătă în ziua sărbătoririi sale la Mănăstirea bucureșteană Căldărușani, unde a fost oficiată Sfânta Liturghie.
În biserica așezământului monahal este așezat permanent un fragment din moaștele sfântului, aduse aici încă din prima jumătate a secolului al 17-lea, el fiind venerat pentru darul minunat al tămăduirii bolilor.
Sfântul Artemie s-a născut în Egipt, la sfârșitul veacului al treilea, ca fiu al unor credincioși de bun neam. De tânăr a intrat în rândul ostașilor, unde a fost învrednicit de mari dregătorii, pentru vitejia sa.
De aceea, Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337) l-a socotit unul dintre oamenii săi de încredere.
Moaștele Sf. Împ. Constantin cel Mare, împreună cu cele ale Sf. M. Mc. Artemie, au fost așezate împreună spre închinare la hramul Catedralei Patriarhale în anul 2013.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1155, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Patriarhul Daniel s-a rugat la Mănăstirea Căldărușani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu (2018-08-25)

 Închide 

Patriarhul Daniel s-a rugat la Mănăstirea Căldărușani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu

[2018-08-25]
de Iulian Dumitrașcu

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a rugat sâmbătă la Mănăstirea Căldărușani pentru Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu, stareț al așezământului monahal între anii 1905-1918, de la a cărui trecere în veșnicie s-a împlinit un secol.
Slujba de pomenire a avut loc după Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Patriarhul a rostit un cuvânt în care a înfățișat celor prezenți aspecte biografice ale Mitropolitului Ghenadie Petrescu și contribuția sa în lucrarea liturgică și socială a Bisericii.
„În decursul celor 18 ani ai arhipăstoririi sale la Argeș (1876-1893), episcopul Ghenadie Petrescu s-a dovedit a fi un ierarh harnic și atent la nevoile eparhiei pe care o păstorea”.
„Astfel, el a supravegheat îndeaproape restaurarea a numeroase lăcașuri de cult din cuprinsul eparhiei sale, în fruntea cărora menționăm ampla restaurare a Catedralei Episcopale din Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, restaurare realizată după planurile arhitectului francez André Lecomte de Noüy”, a spus Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel a subliniat că în timpul vieții a avut de suferit urmare a devotamentului său față de Biserică.
„Lupta ierarhului Ghenadie Petrescu pentru binele Bisericii a oferit un exemplu demn de urmat pentru viitorii slujitori ai Bisericii, însă i-a adus vrednicului ierarh și numeroase neplăceri, mai ales din cauza neînțelegerilor dintre el și regele Carol I al României (1866-1914)”.
„În anul 1896, aducându-i-se unele învinuiri nedrepte, a fost judecat de Sfântul Sinod și destituit din demnitatea de Mitropolit Primat, iar apoi trimis, ca simplu călugăr, la Mănăstirea Căldărușani, unde a viețuit până la 31 august 1918”, a explicat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
După slujba de pomenire, Patriarhul României a depus o coroană de flori la mormântul Mitropolitul Primat.
Ghenadie Petrescu a trecut la Domnul în data de 31 august 1918.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1225, Ultimul acces: 2019-10-22 03:53:33

»  O sută de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu (1918-2018) (2018-08-25)

 Închide 

O sută de ani de la trecerea la Domnul a Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu (1918-2018)

[2018-08-25]
de Iulian Dumitrașcu

Cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, rostit la slujba de pomenire a Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu, la 100 de ani de la trecerea sa la Domnul. Sâmbătă, 25 august 2018, Sfânta Mănăstire Căldărușani:
În acest An al Centenarului Marii Uniri (1918-2018), proclamat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, ne oprim cu recunoștință la mormântul vrednicului de pomenire ierarh Ghenadie Petrescu, Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române între anii 1893 – 1896, stareț al Mănăstirii Căldărușani între anii 1905-1918, de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc, în data de 31 august 2018, 100 de ani.
Cel de-al patrulea Mitropolit Primat al Bisericii Ortodoxe Române a văzut lumina zilei în București, în anul 1836, primind la Botez numele Gheorghe. Primii ani de învățătură i-a urmat în școala ce funcționa la vremea aceea pe lângă Biserica Domnița Bălașa. Tânărul Gheorghe a simțit de tânăr chemarea vieții monahale, intrând de la vârsta de 14 ani ca frate în obștea Mănăstirii Căldărușani, care îi va deveni mai apoi lăcaș de suflet.
Calitățile sale au fost în scurtă vreme remarcate de către înțeleptul Mitropolit Primat Nifon Rusailă (1850-1875), care l-a tuns în monahism într-o altă veche vatră a spiritualității românești, Mănăstirea Cernica, iar mai târziu l-a hirotonit ierodiacon și ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din București, unde a îndeplinit și ascultarea de eclesiarh.
După trecerea la cele veșnice a părintelui său duhovnicesc, în anul 1875, părintele Ghenadie a primit hirotonia întru arhiereu, cu titlul de Piteșteanul, fiind numit locțiitor al Episcopiei vacante a Argeșului, iar în anul următor, 1876, a fost ales episcop eparhiot al Argeșului. În decursul celor 18 ani ai arhipăstoririi sale la Argeș (1876-1893), episcopul Ghenadie Petrescu s-a dovedit a fi un ierarh harnic și atent la nevoile eparhiei pe care o păstorea.
Astfel, el a supravegheat îndeaproape restaurarea a numeroase lăcașuri de cult din cuprinsul eparhiei sale, în fruntea cărora menționăm ampla restaurare a Catedralei Episcopale din Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Voievod Neagoe Basarab, restaurare realizată după planurile arhitectului francez André Lecomte de Noüy.
De asemenea, Episcopul Ghenadie Petrescu a sprijinit mai multe instituții educaționale și culturale, între care și Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, căreia i-a oferit suma de 30.000 lei și a sprijinit cu bani mulți studenți lipsiți de posibilități financiare. În plus, el a finanțat publicarea colecției intitulate Documente privitoare la istoria modernă a României, și a susținut pe unii artiști valoroși ai epocii, precum pictorii Sava Henția, Vasile Georgescu și Ion Bărbulescu, cărora le-a comandat personal mai multe lucrări de pictură.
Conștiința sa de slujitor al Bisericii Ortodoxe Române l-a îndemnat să fie unul dintre principalii susținători ai Legii clerului mirean și a seminariilor, propusă de către ministrul de atunci al Cultelor, Take Ionescu, și adoptată de către Parlamentul României în data de 20 mai 1893. Prin această mult așteptată lege se soluționa, ca măsură compensatorie, după trei decenii de la secularizarea averilor bisericești (1863), problema salarizării preoților de mir, și totodată se instituia un regulament de numire a acestora în cadrul parohiilor și se reorganiza învățământul teologic seminarial.
Lupta ierarhului Ghenadie Petrescu pentru binele Bisericii a oferit un exemplu demn de urmat pentru viitorii slujitori ai Bisericii, însă i-a adus vrednicului ierarh și numeroase neplăceri, mai ales din cauza neînțelegerilor dintre el și regele Carol I al României (1866-1914), din cauza cărora, în anul 1896, aducându-i-se unele învinuiri nedrepte, a fost judecat de Sfântul Sinod și destituit din demnitatea de Mitropolit Primat, iar apoi trimis, ca simplu călugăr, la Mănăstirea Căldărușani, unde a viețuit până la 31 august 1918.
La Căldărușani, mitropolitul destituit pe nedrept a fost așezat, sub pază, într-o casă situată în afara zidurilor mănăstirii, în locul numit Cocioc. Glasul nevinovăției sale nu va întârzia însă a se face auzit. Astfel, după șase luni, în data de 4 decembrie 1896, cazul său a fost rejudecat de către Sfântul Sinod, iar sentința de condamnare a fost anulată.
Atunci s-au arătat pe deplin demnitatea și spiritului irenic al acestui vrednic de pomenire întâistătător al Bisericii noastre care, deși putea reveni în scaunul de Mitropolit Primat, a preferat să-și prezinte demisia în aceeași zi, afirmând că: „M-am ținut statornic în fața nedreptății, însă prilej de vrajbă între frații mei întru Hristos nu voiesc să fiu”.
Locuind în liniștea ctitoriei binecredinciosului voievod Matei Basarab, Mitropolitul Ghenadie Petrescu nu putea totuși trăi în indiferență și comoditate, întrucât spiritul său întreprinzător a găsit numeroase lucruri de îndreptat în această veche vatră monahală românească, aflată în condiții destul de grele la sfârșitul veacului al 19-lea.
Lucrarea sa aici a fost înlesnită și de fericita împăcare cu regele Carol I, în anul 1905, când monarhul, atins de o suferință greu vindecabilă și probabil măcinat de remușcări pentru nedreptatea ce o făcuse fostului întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, a venit împreună cu regina Elisabeta la Mănăstirea Căldărușani, unde a cerut și a primit iertare din partea Mitropolitului Ghenadie. Apoi acesta a solicitat regelui sprijin pentru restaurarea mănăstirii voievodale.
Apelurile repetate ale ierarhului, numit în anul 1905 stareț pe viață al Mănăstirii Căldărușani, către Casa Regală, însoțite de dania sa personală de 10.000 lei la fondul lucrărilor, pentru ca acestea să înceapă neîntârziat, au făcut ca în anul 1908 Comisia Monumentelor Istorice să aprobe începerea lucrărilor de restaurare.
Acestea s-au desfășurat până la anul 1915, sub atenta supraveghere a mitropolitului-stareț, care a devenit astfel cel de-al treilea mare ctitor al acestui așezământ monahal, așa cum se vede în portretul votiv din pronaosul bisericii mari a mănăstirii și în cea de-a doua pisanie.
De asemenea, Mitropolitul Ghenadie Petrescu a căutat permanent să sporească bunăstarea mănăstirii, dar nu din dorința de înavuțire, ci pentru a o face lucrătoare spre fapte bune, așa cum stă mărturie, între altele, căminul de bătrâne înființat de el în strada Labirint din București.
Nici preocupările artistice nu l-au părăsit pe bătrânul ierarh, care și-a adus la Căldărușani colecția de picturi și obiecte de artă laică și bisericească, pe care a sporit-o. Reședința sa a devenit mai târziu Pinacoteca Mănăstirii Căldărușani.
Aceasta a beneficiat de lucrări de consolidare și restaurare din partea Ministerului Culturii, între anii 2006-2012, dar finalizate acum, în anul 2018, cu sprijinul financiar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, totodată fiind restaurate și conservate tablourile expuse aici.
Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu a trecut la Domnul în data de 31 august 1918. Potrivit propriei sale dorințe, trupul său a fost așezat în biserica mică a mănăstirii, adică la Cocioc, unde a rămas vreme de peste patru decenii, până când vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina (1948-1977) a rânduit deshumarea osemintelor sale, dimpreună cu cele ale Mitropolitului Grigorie al IV-lea Dascălul și mutarea lor în biserica mare a Mănăstirii.
Potrivit mărturiei starețului de atunci al Mănăstirii Căldărușani, Gherasim Cristea, când au fost scoase din sicriul vechi, osemintele Mitropolitului Ghenadie răspândeau o mireasmă binemirositoare, semn al vieții sale duhovnicești intense.
În prezent, mormântul Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu se află pe latura de nord a pridvorului bisericii mari a Mănăstirii Căldărușani, unde trupul său a fost așezat în data de 29 octombrie 1961, în prezența vrednicilor de pomenire întâistătători ai Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina și Teoctist Arăpașu, acesta din urmă fiind, la acea vreme, Episcop-Vicar Patriarhal.
Iubirea de Biserică și Neam a Mitropolitului Ghenadie Petrescu constituie o mărturie concretă a contribuției Bisericii Ortodoxe Române la promovarea culturii și unității naționale a poporului român, exprimată în cuvintele rostite de acesta cu un veac în urmă, la slujba de retârnosire a bisericii mari a Mănăstirii Căldărușani, din 23 aprilie 1915:
Fericit am fost să am norocul să fiu trimis aici, în Mănăstirea Căldărușani, metania mea de copil, unde am căpătat cele mai alese și mai frumoase călăuziri călugărești, toate în frica Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Fericit sunt, că în zilele arhieriei mele și ale egumeniei mele, am putut vedea și duce la bun sfârșit cele mai mari și mai frumoase monumente ale Basarabilor. Neagoe Voievod și Matei Voievod. Fericit voi fi, cât voi mai trăi, să văd și dorita întrupare (întregire n.r.) a neamului românesc.[1]
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul veșnic, să așeze sufletul Mitropolitului Primat Ghenadie Petrescu în lăcașurile drepților, în lumina și iubirea Preasfintei Treimi.
Veșnica lui pomenire, din neam în neam!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
[1] Vezi Pr. Florin Șerbănescu, Mitropolitul Primat Ghenadie Petrescu (1893-1896), ctitor înnoitor al Mănăstirii Căldărușani, Editura BASILICA, București, 2018, p. 97-98.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1218, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Episcopul Timotei despre Sf. Grigorie Dascălul: Un om iubitor de rugăciune și de liniște (2018-06-22)

 Închide 

Episcopul Timotei despre Sf. Grigorie Dascălul: Un om iubitor de rugăciune și de liniște

[2018-06-22]
de Florin Nicolaie

Episcopul Timotei Prahoveanul a vorbit vineri la hramul Mănăstirii Căldărușani despre viața și persoana Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, evidențiind faptul că a fost „un om iubitor de rugăciune și de liniște”.
În omilia sa din 22 iunie 2018, ierarhul a subliniat că Sfântul Grigorie Dascălul a fost întâi de toate „un fiu ascultător și un ucenic întru cele duhovnicești al marilor părinți de la vremea respectivă”.
A fost ucenicul unuia dintre cei mai mari stareți pe care i-a avut monahismul românesc, pe Sfântul Paisie, care i-a încredințat și această sfântă lucrare de traducător al cuvintelor sfinte, a spus Episcopul Timotei.
Sfântul Ierarh Grigorie a rămas în istoria Bisericii și a poporului român drept cel mai mare mitropolit al Țării Românești din secolul al XIX-lea, fiind cunoscut cu supranumele de „Dascălul” pentru activitatea sa culturală și duhovnicească.
De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat smerenia Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, „pe care a avut-o întotdeauna, chiar și în momentul când a fost chemat la înalta slujire arhierească”.
Episcopul Timotei l-a descris pe Sfântul Grigorie ca pe un om „iubitor de rugăciune și de liniște, un om care trudea mult scriind și traducând, dar care a înțeles că prin cuvintele Sfinților Părinți ai Bisericii se vor lumina preoții și credincioșii”.
La Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul Timotei Prahoveanul au participat credincioși din Capitală, din județul Ilfov, dar și din alte părți ale țării. Ei eu adus cinstire sfintelor moaște aflate în incinta așezământului monahal.
Sfântul Grigorie Dascălul
Născut la București în 1765, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost mitropolitul Țării Românești între anii 1823-1834.
După ce a studiat la renumite școli din București, a ajuns ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi, fiind călugărit la Mănăstirea Neamț.
Dornic de desăvârșire, la îndemnul Sfântului Paisie, tânărul monah Grigorie a viețuit o perioadă de timp la Sfântul Munte Athos.
Revenind în țară, s-a așezat la Mănăstirea Căldărușani, așezământ monahal reorganizat de Sfântul Cuvios Gheorghe, starețul mănăstirilor Cernica și Căldărușani.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost chemat la București de domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica, fiind ales mitropolit al Țării Românești.
În octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul cu ziua de pomenire 22 iunie.
Proclamarea canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, la hramul Catedralei patriarhale din București.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1357, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Hram la Mănăstirea Căldărușani. PS Varlaam Ploieșteanul: Sfântul Ierarh Grigorie este un mare dascăl al pocăinței, smereniei și rugăciunii (2017-06-22)

 Închide 

Hram la Mănăstirea Căldărușani. PS Varlaam Ploieșteanul: Sfântul Ierarh Grigorie este un mare dascăl al pocăinței, smereniei și rugăciunii

[2017-06-22]
de Andrei Pau

În ziua pomenirii Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mănăstirea Căldărușani și-a sărbătorit unul din ocrotitori. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
În cuvântul rostit, Preasfinția Sa a creionat personalitatea Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul. De asemenea, ierarhul a evidențiat și importanța activității didactice a sfântului, informează Radio Trinitas.
Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul a fost un mare dascăl al pocăinței, smereniei și rugăciunii. Sfântul Grigorie cunoștea foarte bine limbile greacă și latină pe care le-a învățat la Academia Sfântul Sava din București. De asemenea, Sfântul a fost un dascăl al neamului românesc, acesta îngrijindu-se de dezvoltarea învățământului. Sfântul s-a îngrijit ca în toate eparhiile țării românești să existe un seminar, a spus Preasfinția Sa.
În aceeași măsură, spune PS Varlaam Ploieșteanul, Sfântul Grigorie Dascălul s-a îngrijit de calitatea învățământului din școlile Țării Românești. Domnitorul Grigorie Ghica l-a desemnat efor pentru toate școlile din Țara Românească.
Mănăstirea Căldărușani mai are următoarele hramuri: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Sfântul Evanghelist Ioan, Sfânta Varvara și Duminica Tuturor Sfinților.
Sfântul Grigorie s‑a născut în anul 1765, în București, și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, sub îndrumarea duhovnicească a Sfântului Paisie Velicikovski. În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind așezat în cinstea de Mitropolit al Țării Românești, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinților, cu data de prăznuire la 22 iunie. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul hramului acesteia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2067, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Sfântul Mare Mucenic Artemie cinstit la Mănăstirea Căldărușani (2016-10-20)

 Închide 

Sfântul Mare Mucenic Artemie cinstit la Mănăstirea Căldărușani

[2016-10-20]
de Andrei Pau

moastele-sfantului-mare-mucenic-artemie-la
Biserica Ortodoxă îl cinstește în data de 20 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Artemie. Cu această ocazie, la Mănăstirea Căldărușani a fost oficiată Sfânta Liturghie de părintele arhimandrit Lavrentie Gâță, starețul mănăstirii, împreună cu părinții slujitori ai așezământului monahal. Credincioșii prezenți la mănăstire au avut ocazia să se închine la un fragment din moaștele sfântului ce se află din prima jumătate a secolului al 17-lea la Mănăstirea Căldărușani.
Moaștele Sfântului Artemie au fost aduse spre închinare în anul 2013 la București cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale.
Sfântul Artemie s-a născut în Egipt, la sfârșitul veacului al treilea, ca fiu al unor credincioși de bun neam. De tânăr a intrat în rândul ostașilor, unde a fost învrednicit de mari dregătorii, pentru vitejia sa. De aceea, Sfântul împărat Constantin cel Mare (306-337) l-a socotit unul dintre oamenii săi de încredere. El i-a fost alături când a luptat, în anul 312, cu Maxențiu, și a văzut semnul crucii arătat pe cer, pentru care s-a întărit în credință.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2379, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Mănăstirea Căldărușani se pregătește de hram (2016-06-21)

 Închide 

Mănăstirea Căldărușani se pregătește de hram

[2016-06-21]
de Gheorghe Anghel

Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov își prăznuiește mâine, 22 iunie 2016, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești. Cu acest prilej, toată obștea monahală s-a pregătit de sărbătoare, iar la sfântul lăcaș sunt așteptați numeroși credincioși.
Mănăstirea Căldărușani este ctitoria domnitorului Matei Basarab și este una dintre așezămintele monahale reprezentative ale Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Anual, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălu, Mitropolitul Țării Românești, numeroși credincioși vin să se închine la racla cu cinstitele sale moaște care se află în Biserica Mănăstirii Căldărușani.
Mănăstirea Căldărușani mai are următoarele hramuri: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“, „Sfântul Evanghelist Ioan“, „Sfânta Varvara“ și „Duminica Tuturor Sfinților“.
***
Sfântul Grigorie s‑a născut în anul 1765, în București, și a intrat în monahism la Mănăstirea Neamț, sub îndrumarea duhovnicească a Sfântului Paisie Velicikovski. În anul 1823, la 4 ianuarie, vrednicul nevoitor a fost hirotonit episcop, fiind așezat în cinstea de Mitropolit al Țării Românești, în locul Mitropolitului Dionisie Lupu.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit la 20 octombrie 2005, a hotărât ca Mitropolitul Grigorie Dascălul să fie trecut în rândul sfinților, cu data de prăznuire la 22 iunie. Proclamarea oficială a canonizării sale a avut loc la 21 mai 2006, în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul hramului acesteia.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2418, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37

»  Pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul la Căldărușani (2012-06-23)

 Închide 

Pomenirea Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul la Căldărușani

[2012-06-23]
În ziua de 22 iunie, a pomenirii Sfântului Grigorie Dascălul, mitropolitul Țării Românești, PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Căldărușani, așezământ monahal ce adăpostește sfintele moaște ale ierarhului român.
Din soborul de slujitori la Sfânta Liturghie au mai făcut parte arhimandritul Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, arhimandritul Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, pr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal, părintele Constantin Păun, protoiereu al protopopiatului Ilfov Nord, precum și preoți din parohiile învecinate.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, PS Varlaam Ploieșteanul a arătat că, în fiecare an, la 22 iunie, 'Biserica noastră din România face pomenirea unui mare păstor al Țării Românești, Sfântul mitropolit Grigorie Dascălul, care este legat de această sfântă mănăstire în primul rând prin faptul că un număr de ani s-a nevoit aici, câștigându-și numele unui călugăr evlavios, al unui călugăr cărturar, al unui călugăr rugător pentru obștea din care făcea parte și pentru credincioșii pelerini la această sfântă mănăstire'.
Preasfinția Sa a amintit pelerinilor prezenți la hramul mănăstirii privilegiul de care se bucură apropiindu-se de racla cu sfintele moaște ale unui ierarh român, după învățătura Bisericii: 'Primul gest pe care simțim nevoia să-l facem când intrăm în această biserică a mănăstirii este acela de a ne îndrepta spre racla sfântului, de a ne închina, de a săruta sfintele lui moaște și de a le atinge. Facem lucrul acesta pentru că așa ne învață Sfintele Scripturi, așa ne învață scrierile Părinților Bisericii și așa învățăm din pilda înaintașilor noștri, încă din vremea primelor decenii după organizarea Bisericii, după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când creștinii cinsteau, prețuiau și se închinau moaștelor martirilor care și-au sacrificat viața din credincioșie față de Mântuitorul Iisus Hristos și față de Evanghelia Lui'.
PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a arătat virtuțile ierarhului român pentru care a fost supranumit 'Dascălul': 'Contemporanii l-au numit 'Dascălul', nu pentru că ar fi provenit dintr-o familie cu numele de Dascălu, familia sa se numea Miculescu. Oamenii din vremea lui și mai ales oamenii de după el l-au numit 'Dascălul' pentru că el rămâne pentru fiecare dintre noi, călugări, preoți de parohie, credincioși și credincioase, un dascăl al dreptei credințe, un dascăl al smereniei, un dascăl al rugăciunii, un dascăl al pocăinței și un model de muncă neostoită pentru preamărirea lui Dumnezeu și mântuirea noastră și a celor încredințați păstoririi noastre'.
După Sfânta Liturghie, PS Varlaam, însoțit de soborul de preoți și diaconi slujitori, a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul protos. Damaschin Ștefan, trecut la cele veșnice la începutul acestui an, după cum ne informează Ziarul Lumina.
La hramul Mănăstirii Căldărușani au participat și membrii Sectorului Teologic-educațional al Patriarhiei Române, în frunte cu părintele consilier patriarhal Constantin Pătuleanu, pentru a sărbători pe ocrotitorul sectorului, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6811, Ultimul acces: 2019-10-22 03:26:37


Nr. vizualizări:7534
Data ultimei vizualizări:2019-10-22 03:26:38
Data actualizare:2018-05-16 14:25:03
Data încărcării:2006-03-19 09:03:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:78
Fotografi:Alexandru Losonczy: 49, Gabriel Avramovici: 11, CarpatBike: 6, Dragoș Székely: 4, crestinism.150m.com: 3, Mihai Ven: 2, Kurt Hielscher: 2, Bubu Pescar: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Setul de Fotografii 1
Data: 2009-01-03
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 118

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-05-16
Contor: 10

Vedere de ansamblu
Foto: Mihai Ven

Data: 2011-05-25
Contor: 9

Vedere de ansamblu
Foto: Dragoș Székely

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2017-04-18
Contor: 0

Vedere de ansamblu
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2011-05-25
Contor: 12

Vedere din față
Foto: Dragoș Székely

Data: 2007-09-28
Contor: 31

Vedere din față
Foto: CarpatBike

Data: 2009-01-03
Aparat: FUJIFILM FinePix F47fd
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Gabriel Avramovici

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 11

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 4

Vedere din față
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 12

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2014-05-02
Aparat: NIKON CORPORATION NIKON D60
Contor: 3

Vedere din lateral
Foto: Alexandru Losonczy

Data: 2011-02-26
Contor: 51

Vedere din spate
Foto: CarpatBike

Data: 2012-07-03
Contor: 8

Vedere din lateral
Foto: Bubu Pescar


Setul de Fotografii 2
Setul de Fotografii 3
Setul de Fotografii 4
Setul de Fotografii 5