Badeuti :: Ruinele Bisericii Sf. Procopie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Bisericii Sf. Procopie
Bădeuți
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Bădeuți
Comună:Milișăuți
Județ:Suceava
Adresa:în cimitir
Cod poștal:727361
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, www.primariaMilisauti.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Procopie
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:Biserica "Sfântul Procopie" din Bădeuți a fost o biserică ortodoxă ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1487 în satul Bădeuți (aflat astăzi în componența orașului Milișăuți din județul Suceava) . Biserica a fost distrusă de armata austro-ungară în anul 1917.

În prezent, din biserică s-au mai păstrat niște ruine ale peretelui vestic. Ruinele se află lângă biserica de lemn din cimitirul satului Bădeuți, în punctul "Vatra satului", aflat la limita localităților Bădeuți și Milișăuți.
Alte informații:Pisania bisericii consemnează următoarele: "În anul 6989 (=1481) , luna iulie, 8, în ziua Sfântului Mare Mucenic Procopie, Io Ștefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, și cu preaiubitul său fiu Alexandru, a făcut război la Râmnic cu Basarab Voievod cel Tânăr, domn al Țării Românești, poreclit Țapaluș. Și a ajutat Dumnezeu pe Ștefan Voievod și a biruit pe Basarab Voievod și a fost pieire (cădere) foarte mare printre Basarabi. De aceea Ștefan Voievod a binevoit, cu a sa bunăvoință și cu gând bun, a zidi casa aceasta întru numele Sfântului Mare Mucenic Procopie, în anul 6995 (=1487) ; și s-a început în luna iulie, 8; și s-a sfârșit în același an, în luna noiembrie, 13". Pisania vechii biserici a fost păstrată la biserica de lemn din cimitirul satului, iar astăzi se află la Muzeul din Rădăuți.
Fațadele bisericii erau din piatră fățuită sau cioplită, blocurile de piatră fiind legate cu un mortar alb. Zidurile edificiului erau susținute de șase contraforturi înalte de cărămidă (câte două încadrau absidele laterale și alte două se aflau în unghiurile laturii de vest a pronaosului) și un picior de contrafort în axul absidei altarului.

Lăcașul de cult avea abside semicirculare la interior și pentagonale în exterior, acestea fiind străpunse de câte o fereastră în ax. Deasupra naosului se afla o turlă. Absidele și turla erau împodobite cu arcade oarbe, având deasupra lor un rând de ocnițe. Sub cornișă erau amplasate plăci și discuri ceramice policrom glazurate (în verde, galben și brun) .

În interior, biserica este împărțită în trei încăperi: pronaos, naos și altar. Intrarea se făcea pe ușă cu ancadrament gotic, aflată pe latura de sud a pronaosului. Pronaosul avea formă pătrată, fiind luminat prin două ferestre (una pe peretele nordic și cealaltă pe peretele vestic) . Deasupra pronaosului se afla o boltă semicilindrică. Naosul avea la partea superioară o turlă cu 16 fețe. Absida altarului era decroșată față de restul construcției, prin amplasarea avansată a catapetesmei fiind formate astfel două nișe (proscomidiarul și diaconiconul) .

Lăcașul de cult a fost zugrăvit în frescă atât în interior, cât și pe exterior. Picturile din interior au fost curățate în 1887, relevându-se picturi de o deosebită valoare artistică. Se remarcau martiriul Sfântului Procopie (în pronaos) , Adormirea Maicii Domnului și tabloul votiv (în naos) și șirul episcopilor (în altar) . În tabloul votiv din naos, ctitorul (Ștefan cel Mare) era reprezentat alături de familia sa și împreună cu Sfântul Mucenic Procopie, prezentând ctitoria lui Hristos. Voievodul purta barbă.

În curtea bisericii se afla o clopotniță de tip zvoniță, formată dintr-un perete din stâlpi de zid între care atârnau clopotele.
Cod Monument:SV-II-m-A-05491
Nr. vizualizări:8963
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 02:07:27
Data ultimei actualizări:2018-10-05 10:00:21
Data încărcării pe sit:2006-04-08 14:09:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-16
Aparat: Canon Canon DIGITAL IXUS 750
Contor: 123

Reconstituire
Foto: Cezar Suceveanu