Craiova :: Biserica Sf. Gheorghe Vechi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Biserica Sf. Gheorghe Vechi
Craiova
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Craiova
Județ:Dolj
Adresa:strada Arieș nr. 9
Cod poștal:200395
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro, www.primariaCraiova.ro, www.cjDolj.ro, www.prefecturaDJ.ro
Hram:Sf. Mc. Gheorghe, Sf. Cuv. . Parascheva
Detalii:Construită în jur de 1731.
Cod Monument:DJ-II-m-B-07931
Știri despre biserică:

»  Liturghie arhierească în Cetatea Băniei (2015-08-25)

 Închide 

Liturghie arhierească în Cetatea Băniei

[2015-08-25]
În Duminica a 12-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a poposit în mijlocul credincioșilor de la biserica paraclis mitropolitan "Sfântul Gheorghe-Vechi” din Craiova, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finele slujbei euharistice, IPS Părinte Mitropolit Irineu a ținut un cuvânt de învățătură, informează "Ziarul Lumina".
În cuvântul rostit după slujba religioasă, IPS Părinte Mitropolit a detaliat principalele în­vă­țături desprinse din textul pericopei evanghelice duminicale (Matei 19, 16-26, despre „tânărul bogat”), subliniind faptul că și nouă ne cere Dumnezeu să dăruim întreaga noastră bogăție și să-I urmăm. „Sfântul Evanghelist Matei ne spune că tânărul din pericopa evanghelică a acestei duminici era un om bogat. Dar nu ni se spune ce fel de bogăție avea. Putem înțelege astfel că fiecare dintre noi suntem beneficiarii darurilor bogate primite de la Dumnezeu, fiecare avem înțelepciune, avem putere de lucru, avem sănătate și multe altele. Dacă le cuantificăm, descoperim o adevărată comoară și când Mântuitorul îi cere tânărului «Dacă vrei să fii desăvârșit, du-te, vinde-ți averile și dă săracilor, și vei avea astfel o comoară în ceruri. Apoi vino, urmează-Mă!» (Matei 16, 21), se adresează în același timp și nouă, cerându-ne să dăruim lui Dumnezeu înțelepciunea, puterea, sănătatea și, mai presus de toate, însăși viața noastră. Când Mântuitorul ne spune: «Vinde tot ce ești (nu neapărat ce ai), dăruiește-te total lui Dumnezeu», așa cum zicem și la Sfânta Liturghie: «Toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm», ei bine, atunci am dori să mai păstrăm câte ceva din plăcerile acestei lumi, nu vrem să ne rupem total de pământul de care ne-am alipit. Și în neputințele și slăbiciunile noastre ne regăsim în întrebarea ucenicilor lui Iisus: «Cine poate să se mântuiască?» (Matei 16, 25). Iar Dumnezeu ne răspunde: «La oameni aceasta e cu neputință, la Dumnezeu însă toate sunt cu putință» (Matei 19, 26). În consecință, ceea ce ni se cere este să dăruim lui Dumnezeu însuși sufletul nostru. Numai dacă predăm cu totul sufletul nostru în grija lui Dumnezeu vom fi mereu apărați și călăuziți spre tot ce este folositor în viața pământească și sigur vom deveni vrednici moștenitori ai Împărăției cerurilor. Și avem pe sfinți care sunt cele mai la îndemână exemple pentru noi. Ei și-au dat viața Mântuitorului Hristos fără să păstreze nimic din lumea aceasta pentru ei și au primit răsplata vieții celei veșnice în Împărăția cerurilor”, a spus IPS Irineu.
La final, Mitropolitul Olteniei i-a felicitat pe tinerii din Grupul parohial „Tinerii Maicii Domnului”, coordonat de părintele Mihai Scorbură, care a împlinit luna aceasta opt ani de la înființare. Grupul „Tinerii Maicii Domnului” s-a remarcat în ultimii ani ca unul dintre cele mai active grupuri parohiale de tineri din Arhiepiscopia Craiovei.
Biserica „Sfântul Gheorghe-Vechi" - repere istorice
Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica „Sfântul Gheorghe-Vechi" a fost ridicată la mijlocul secolului XVIII, fiind cunoscută drept ctitorie a familiei boierilor Sto­ienești. Sfântul locaș a fost cunoscut o vreme de credincioși ca mănăstire, așa cum reiese din însemnările lui Dionisie Fotino și din alte cartografii mai vechi. Într-un document datat din perioada 1813-1815, se află trecută Biserica „Sfântul Nicolae-Vechi", cu hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe", făcută de neguțătorii mahalagii…, iar mai târziu i s-a popularizat numele de „Sfântul Gheorghe-Vechi” (pr. Gogu Demetrescu, Sinodicon, 1982). Conform tradiției locului, aici ar fi poposit pandurii lui Tudor Vladimirescu pentru depunerea jurământului de credință la începutul mișcării revoluționare din anul 1821. De-a lungul anilor, sfântul locaș a suferit mai multe lucrări de renovare și consolidare, iar din anul 2009 funcționează ca paraclis mitropolitan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3851, Ultimul acces: 2020-07-02 00:33:35

»  Slujire arhierească la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi din Craiova (2015-08-22)

 Închide 

Slujire arhierească la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi din Craiova

[2015-08-22]
În Duminica a 12-a după Rusalii (23 august 2015), Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, va săvârși Sfânta Liturghie la Paraclisul mitropolitan Sfântul Gheorghe Vechi din Craiova, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Pr. Gheorghe Cioiu.
Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica Sfântul Gheorghe Vechi a fost ridicată la mijlocul veacului al XVIII-lea de către familia boierilor Stoienești. Aceștia au ridicat în anul 1722 o biserică de lemn, iar între anii 1754 -1755, în timpul domnitorului Constantin Mihai Racoviță, au înlocuit-o cu o frumoasă biserică din zid, așa cum aflăm din pisania sfântului locaș. Conform tradiției, la Biserica Sfântul Gheorghe Vechi ar fi poposit pandurii lui Tudor pentru depunerea jurământului de credință la începutul mișcării revoluționare din 1821. De-a lungul anilor, sfântul locaș a fost restaurant de mai multe ori, iar din anul 2009 funcționează ca paraclis mitropolitan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 3785, Ultimul acces: 2020-07-02 04:44:23

»  Slujbă Arhierească la Paraclisul „Sf. Gheorghe – Vechi” din Craiova (2011-01-23)

 Închide 

Slujbă Arhierească la Paraclisul „Sf. Gheorghe – Vechi” din Craiova

[2011-01-23]
Numeroși credincioși au fost prezenți, astăzi, 23 ianuarie, la Sfânta Liturghie arhierească oficiată la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Gheorghe-Vechi” din Craiova, de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, informează TRINITAS TV. În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a amintit despre importanța rugăciunii neîntrerupte care ne ajută să-L vedem pe Dumnezeu.
„Ca să avem această bucurie a vederii lui Dumnezeu și să creștem în ea să intensificăm rugăciunea și mulțumirea”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.
Situată în zona centrală a municipiului Craiova, Biserica „Sfântul Gheorghe - Vechi” a fost ridicată între anii 1730 – 1755, suferind de-a lungul anilor mai multe lucrări de renovare și consolidare. Din anul 2009, lăcașul funcționează ca Paraclis mitropolitan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 6687, Ultimul acces: 2020-07-01 18:47:09


Nr. vizualizări:6471
Data ultimei vizualizări:2020-07-01 18:47:09
Data actualizare:2006-07-18 16:56:24
Data încărcării:2006-07-18 16:56:24
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:3
Fotografi:Basilica.ro: 2, Nelu_Pozaru: 1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-04
Contor: 1046

Vedere de ansamblu
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-10-05
Contor: 378

Vedere din față
Foto: Basilica.ro

Data: 2015-08-25
Contor: 136

Vedere de ansamblu
Foto: Basilica.ro