Craiova :: Catedrala Mitropolitana Sf. Dumitru - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2019 BISERICI.org

Noutăți în... e-mail!

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala Mitropolitană Sf. Dumitru
Craiova
 HARTA S   HARTA G   VREMEA   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Craiova
Județ:Dolj
Adresa:strada Matei Basarab nr. 14
Cod poștal:200760
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.mitropoliaolteniei.ro
www.primariaCraiova.ro
www.cjDolj.ro
www.prefecturaDJ.ro
Hram:Sf. Dumitru,
Stil arhitectonic:Tradițional muntenesc
Detalii:Un loc aparte intre constructiile vechi il ocupa biserica Sfantul Dumitru, ctitorita de Matei Basarab in 1652. Timpul si oamenii aduc insa modificari bisericii: Constantin Brancoveanu ii reface chenarele ferestrelor in stilul brancovenesc; Constantin Obedeanu o restaureaza in 1723, iar boierii Argetoieni in 1774. Din cauza cutremurului din 1840 biserica se deterioreaza si este inchisa pana in anul 1889, cand au inceput lucrarile de restaurare sub conducerea arhitectului Andre Lecomte de Nouy, care a ridicat din temelii actuala constructie, fara a respecta stilul celei vechi. Pictura s-a lucrat in trei etape, de catre pictorii francezi Emil Menpiot si Bories, terminandu-se in anul 1933.
Cod Monument:DJ-II-m-B-08065
Știri despre biserică:
Setul de evenimente 1

»  Mitropolitul Olteniei a slujit în Catedrala din Craiova de sărbătoarea Sfintei Tatiana (2019-01-13)

 Închide 

Mitropolitul Olteniei a slujit în Catedrala din Craiova de sărbătoarea Sfintei Tatiana

[2019-01-13]
de Gheorghe Anghel

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a liturghisit sâmbătă, 12 ianuarie 2019, de sărbătoarea Sfintei Tatiana, în catedrala din Craiova, lăcaș de cult în care se află un fragment din moaștele sfintei mucenițe.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, sub bagheta dirijorului Victor Șapcă.
În ajunul sărbătorii, racla în care se află moaștele Sfintei Tatiana, ale Sfinților Serghie, Vah și Nifon a fost purtată în procesiune în jurul catedralei Mitropolitane.
Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au ajuns pentru prima dată în țara noastră în anul 1204, atunci când renumita familie a Asăneștilor îi aduce capul la Târnovo și apoi la Bucovăț, lângă Craiova.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 36, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Sfânta Tatiana celebrată la Craiova. IPS Irineu: „Cinstindu-i pe sfinți preamărim pe Sfânta Treime” (2018-01-12)

 Închide 

Sfânta Tatiana celebrată la Craiova. IPS Irineu: „Cinstindu-i pe sfinți preamărim pe Sfânta Treime”

[2018-01-12]
de Iulian Dumitrașcu

Sfânta Muceniță Tatiana diaconița a fost sărbătorită vineri în mod deosebit la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se păstrează o parte din sfintele sale moaște. IPS Irineu a oficiat Sfânta Liturghie și a explicat că prin cinstirea cinstirea sfinților ‘preamărim pe Sfânta Treime’.
Mitropolitul Olteniei a mai făcut precizarea în cadrul cuvântului rostit c㠑Nimic nu se întâmplă în lumea aceasta fără de știrea lui Dumnezeu’, potrivit Radio Trinitas.
Momentele liturgice au început din după amiaza zilei de joi, când moaștele Sfintei Tatiana au fost purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia.
În Catedrala Mitropolitană din Craiova se păstrează alături de moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana și cele ale Sfinților Nifon, Serghie și Vah.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 765, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  La Craiova va avea loc o procesiune cu moaștele Sfintei Tatiana diaconița (2018-01-11)

 Închide 

La Craiova va avea loc o procesiune cu moaștele Sfintei Tatiana diaconița

[2018-01-11]
de Gheorghe Anghel

Craiovenii se vor ruga împreună cu Mitropolitul Olteniei în catedrala din municipiu cu prilejul sărbătorii sfintei Tatiana diaconița, 12 ianuarie. Joi seara va avea loc o procesiune cu moaștele sfintei în jurul Catedralei Mitropolitane, iar în ziua sărbătorii IPS Irineu va oficia Sfânta Liturghie.
Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse în țara noastră de către boierii Craiovești de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost așezate inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. Apoi au fost mutate de Sfântul voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș. După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, în 25 octombrie 1949, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare credincioșilor, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.
Momentele liturgice dedicate prăznuirii sfintei mucenițe vor începe joi, 11 ianuarie, la orele serii, când sfintele sale moaște vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane, după slujba Vecerniei unită cu Litia, care va începe la ora 17.00.
Vineri, 12 ianuarie, în zi de prăznuire a Sfintei Tatiana, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie vor fi date de Grupul psaltic “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, dirijat de prof. Victor Șapcă.
Sfânta Muceniță Tatiana (†230) era din vechea Romă și a trăit în timpul împăratului Alexandru Sever (222-235). S-a născut din părinți credincioși, iar tatăl ei era consul. Pornindu-se prigoană împotriva creștinilor, Sf. Tatiana a fost prinsă și dusă în templul zeului Apolo, dar s-a rugat lui Dumnezeu și idolul a căzut la pământ, sfărâmându-se. Atunci, din porunca mai-marilor cetății, a fost supusă unor chinuri cumplite: bătăi, scoaterea ochilor, scrijelirea pe trup cu bricele, aruncarea la fiare, aruncarea în foc ș.a. Pe toate le-a îndurat cu putere de Sus, propovăduind neîncetat pe Hristos, încât mulți necredincioși veneau la adevărata credință. Atunci, au poruncit să i se taie capul, la fel și tatălui ei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 723, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Mii de credincioși prezenți la hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova (2017-10-27)

 Închide 

Mii de credincioși prezenți la hramul Catedralei Mitropolitane din Craiova

[2017-10-27]
de Sorin Ionițe

Câteva mii de credincioși au participat în zilele de 25 și 26 octombrie 2017 la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova.
Sărbătoarea a început cu slujba Vecerniei, oficiată miercuri seară de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, după care a urmat procesiunea tradițională. A fost purtată în pelerinaj pe străzile orașului racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.
După procesiune, a continuat slujba privegherii cu Utrenia, Ceasul I, iar de la miezul nopții a fost oficiată Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.
Ceremonialul liturgic din ziua hramului a fost săvârșit de patru ierarhi ai Bisericii noastre: IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.
În cuvântul rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a subliniat modelul de jertfă al mucenicului serbat, ocrotitorul Catedralei din Craiova.
Sfântul Dimitrie se bucură de mare evlavie în rândul credincioșilor noștri, el fiind un reper, un exemplu de viață și de jertfă pe altarul credinței în Mântuitorul Hristos. Și precum a arătat întregii lumi biruința sa asupra dușmanilor credinței, în vremea împăratului Dioclețian, așa o va arăta și în zilele noastre, când există încă mulți dușmani ai credinței, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
În continuare, IPS Irineu i-a felicitat pe cei care poartă numele Sfântului Dimitrie și le-a urat sănătate, pace sufletească și multe bucurii duhovnicești.
La final, Pr. Grigore Ștefănescu, slujitor al Catedralei mitropolitane, a primit Crucea Sfântului Nicodim, Clasa I, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Olteniei, în semn de apreciere pentru întreaga lucrare pastoral și misionară.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 834, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  26 octombrie: Hramul Catedralei din Craiova | Mitropolitul Olteniei va oficia Sfânta Liturghie (2017-10-25)

 Închide 

26 octombrie: Hramul Catedralei din Craiova | Mitropolitul Olteniei va oficia Sfânta Liturghie

[2017-10-25]
de Gheorghe Anghel

Catedrală Craiova
Catedrala Mitropolitană din Craiova își sărbătorește în această săptămână ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Liturghia de hram din 26 octombrie va fi oficiată de Mitropolitul Olteniei.
După cum informează Biroul de Presă al Eparhiei, momentele liturgice dedicate hramului vor debuta miercuri, 25 octombrie, în ajunul praznicului, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de tradiționala procesiune pe străzile centrale ale orașului cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița și ale Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah.
Sfintele moaște vor fi purtate în procesiune pe traseul: Catedrala mitropolitan㠖 Biserica Sfântul Gheorghe Vechi – Teatrul Național „Marin Sorescu” – Universitate – Prefectur㠖 Biserica Sfântul Ilie – Catedrală. La întoarcere, racla cu Sfintele Moaște va fi așezată pe podiumul din fața Catedralei, spre închinare tuturor credincioșilor.
Momentele liturgice vor culmina în ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, joi 26 octombrie, cu oficierea Sfintei Liturghii de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. Racla cu sfintele moaște va rămâne spre cinstire și închinare până seara.
Catedrala mitropolitană din Cetatea Băniei poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, sfânt care este și ocrotitorul municipiului Craiova. Este ctitorie a boierilor Craiovești, prim ctitor fiind socotit Barbu Craiovescu. Întâia confirmare documentară din anul 1645 o menționează ca “Biserica Domnească de Craiova”.
A fost rezidită din temelii la 1651 de Matei Basarab, ulterior reparată de fostul mare armaș Petru Obedeanu în 1690, de fiul sau, stolnicul Constantim Obedeanu, în 1724. Din 1765 devine metoc al Episcopiei Râmnicului. Este închisă în 1849 și rămâne în ruină până la 1889. Cu sprijinul regelui Carol I și al Reginei Elisabeta, a fost rezidită din temelii de arhitectul Andre Lecomte de Nouy între anii 1889 – 1893.
Sfințirea a avut loc la 16 octombrie 1893, cu fast deosebit, sub păstoria Episcopului Bartolomei al Râmnicului-Noul Severin. I s-a păstrat planul în crucea greacă. Pictată de francezii Menpiot și Bories, Catedrala adăposteste moaștele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinților Serghie, Vah și Tatiana diaconița. Pe lângă Catedrală a funcționat cea mai veche școală din Oltenia (dupa N.Iorga), Școala de preoți și dascăli.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 828, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  7 octombrie | Sfinții Serghie și Vah vor fi cinstiți la Catedrala din Craiova (2017-10-05)

 Închide 

7 octombrie | Sfinții Serghie și Vah vor fi cinstiți la Catedrala din Craiova

[2017-10-05]
de Andrei Pau

Biserica Ortodoxă pomenește în data de 7 octombrie pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah. Aceștia vor fi cinstiți în mod deosebit la Catedrala Mitropolitană din Craiova, unde se află o parte din sfintele lor moaște, informează Pr. Gheorghe Cioiu, Biroul de Presă al Mitropoliei Olteniei.
Sărbătoarea sfinților va debuta în data de 6 octombrie 2017 când va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu litia. După acest moment, racla în care se află moaștele Sfinților Serghie și Vah va fi purtată în procesiune în jurul Catedralei Mitropolitane. Momentele liturgice vor continua cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie.
Sâmbătă, 7 octombrie 2017, în ziua de prăznuire, va fi săvârșit Acatistul Sfinților Mucenici Serghie și Vah. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah au fost aduse în țara noastră de domnitorul Neagoe Basarab și depuse la Mânăstirea Curtea de Argeș. Raclele în care au fost așezate sfintele moaște au fost realizate din porunca arhierească a episcopului Iosif de Argeș, cu sprijinul creștinilor binevoitori din orașul Pitești.
În anul 1949, în data de 25 octombrie, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaște au fost aduse la Catedrala Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dumitrie din Craiova, în timpul păstoririi Mitropolitului Firmilian al Olteniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1002, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Liturghie și procesiune cu sfinte moaște la Catedrala mitropolitană din Craiova (2017-08-13)

 Închide 

Liturghie și procesiune cu sfinte moaște la Catedrala mitropolitană din Craiova

[2017-08-13]
de Iulian Dumitrascu

De aproape 70 de ani, în 11 august în Catedrala mitropolitană Sf. M. Mc. Dimitrie din Craiova este sărbătorit Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului, ale cărui cinstite moaște se află în sfântul lăcaș. Sfânta Liturghie cu prilejul sărbătorii a fost oficiată de patru ierarhi ai Bisericii noastre. La eveniment au participat sute de credincioși.
Programul liturgic a debutat în 10 august 2017 cu săvârșirea Vecerniei unită cu Litia și a Acatistului Sfântului Nifon, ne-a transmis Pr. Gheorghe Cioiu.
În continuare, a avut loc o procesiune în jurul Catedralei cu moaștele Sfântului Nifon, ale Sfinților Serghie și Vah și ale Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița.
A doua zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și PS Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.
La final, Mitropolitul Olteniei le-a vorbit celor prezenți despre viața și activitatea Sfântului Ierarh Nifon, subliniind modelul de credință și sfințenie pe care acesta îl reprezintă pentru noi.
Sfântul Nifon este modelul de ierarh luptător în Biserica lui Hristos pentru apărarea dreptei credințe și a rânduielilor bisericești. Fiecare dintre noi poate avea în Sfântul Nifon un adevărat program de viață, pe care trebuie să-l urmăm dacă dorim să fim și noi, alături de sfinți, moștenitori ai Împărăției cerurilor, să ajungem la fericirea cea veșnică, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe pământul țării noastre.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 922, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Craiova. IPS Irineu a oficiat slujba (2017-04-18)

 Închide 

Praznicul Învierii Domnului la Catedrala Mitropolitană din Craiova. IPS Irineu a oficiat slujba

[2017-04-18]
de Andrei Pau

Peste o mie de credincioși craioveni au participat în data de 16 aprilie 2017 la slujba Învierii Domnului de la Catedrala Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.
Pe esplanada special amenajată în fața catedralei Înaltpreasfinția Sa a dat citire Scrisorii Pastorale, informează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.
***
În prima zi a Sfintelor Paști, părintele mitropolit, a săvârșit Vecernia Învierii la Paraclisul Mitropolitan Maica Domnului-Dudu din Craiova. Conform rânduielilor liturgice, în cadrul slujbei a fost citit, în douăsprezece limbi, textul evanghelic de la Ioan, capitolul 20, versetele 19-25.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1031, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  IPS Irineu: Icoanele sunt chipuri sfinte ale drepților lui Dumnezeu (2017-03-06)

 Închide 

IPS Irineu: Icoanele sunt chipuri sfinte ale drepților lui Dumnezeu

[2017-03-06]
de Andrei Pau

Sute de credincioși au participat duminică, 5 martie 2017, la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova, notează site-ul oficial al Mitropoliei Olteniei.
Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Preduș Mic Ioan a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Lipovu, Protoieria Băilești, județul Dolj.
După oficierea slujbei, părintele Vladimir Dărângă, Exarhul Catedralei Mitropolitane, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în prima duminică din Post.
În continuarea Pastoralei, Mitropolitul Olteniei a evidențiat că icoanele sunt chipuri sfinte ale drepților lui Dumnezeu prin care omul poate ajunge la întâlnirea cu cei din ceruri prin ochii sufletești.
Icoanele sunt chipuri sfinte ale drepților lui Dumnezeu, ale puterilor cerești, ale Mântuitorului Hristos și a Maicii Sale. Le vedem zugrăvite în acest mod deoarece ochii noștri au trebuință, au nevoie de icoane, ca privind cu ochii trupești să putem ajunge la întâlnirea cu cei din ceruri prin ochii sufletești, a spus Înaltpreasfinția Sa.
La finalul slujbei, credincioșii prezenți la vechea catedrală din Craiova au primit arhiereasca binecuvântare de la păstorul lor.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1230, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Mitropolitul Olteniei: Credința se adresează deopotrivă rațiunii, simțirii și voinței (2017-03-02)

 Închide 

Mitropolitul Olteniei: Credința se adresează deopotrivă rațiunii, simțirii și voinței

[2017-03-02]
de Andrei Pau

Credincioșii craioveni și studenții Facultății de Teologie din Craiova au participat miercuri, 1 martie 2017, la slujba Pavecerniței Mari oficiată la Catedrala Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie.
În cadrul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a citit a treia parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul.
În cuvântul de rostit, mitropolitul a evidențiat importanța credinței în viața creștinului.
Credința se adresează deopotrivă rațiunii, simțirii și voinței. Cel care crede înțelege mesajul și voința lui Dumnezeu. Cel care crede cunoaște Adevărul și Calea ce duce spre Împărăția Cerurilor. Prin credință omul se arată cu adevărat că este după chipul lui Dumnezeu, căci numai el dintre toate creaturile poate să creadă, a spus Părinte Mitropolit potrivit site-ului oficial al Mitropoliei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1241, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Cinstirea Sfintei Mucenițe Tatiana la Catedrala din Craiova (2017-01-11)

 Închide 

Cinstirea Sfintei Mucenițe Tatiana la Catedrala din Craiova

[2017-01-11]
de Andrei Pau

Catedrala Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova își va cinsti joi, 12 ianuarie 2017, unul dintre ocrotitori, pe Sfânta Muceniță Tatiana diaconița, a precizat părintele protosinghel Vladimir Dărângă, Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane.
Manifestările vor debuta miercuri, 11 ianuarie 2017, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. În continuare, moaștele Sfintei Tatiana vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei.
Joi, 12 ianuarie 2017, în ziua de prăznuire, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană vor fi oferite de Grupul psaltic Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, dirijat de prof. Victor Șapcă.
Moaștele Sfintei Tatiana au fost aduse de boierii Craiovești de la Constantinopol, după anul 1453. Ele au fost așezate inițial la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea. De aici au fost mutate de Sfântul Voievod Neagoe Basarab la Biserica Domnească din Curtea de Argeș.
După reorganizarea Mitropoliei Olteniei, la începutul anilor 1950, capul Sfintei a fost adus la Catedrala mitropolitană din Craiova, unde se găsește și astăzi spre cinstire și închinare, alături de moaștele Sfinților Mucenici Serghie și Vah și ale Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1448, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii sărbătorit la Craiova (2016-11-24)

 Închide 

Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii sărbătorit la Craiova

[2016-11-24]
de Iulian Dumitrascu

ips-irineu
În ziua de prăznuire a Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer, miercuri, 23 noiembrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova, după cum ne-a precizat Preot Gheorghe Cioiu.
La final, ierarhul a rostit un cuvânt credincioșilor prezenți despre viața și faptele Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii, subliniind rolul de mijlocitor și rugător pentru noi înaintea lui Dumnezeu.
De îndată ce a plecat din lumea aceasta și sufletul i-a fost ridicat la cer, Sfântul Antonie a devenit mijlocitor și rugător pentru noi, înaintea lui Dumnezeu. El se roagă permanent pentru noi, ca unul care ne cunoaște necazurile și ispitele, ca unul care a trecut prin ele și, precum aurul se topește deseori spre a fi curățat de impurități, așa și Sfântul Antonie a fost deseori în văpaia ispitelor și suferințelor de tot felul, pentru a se înfățișa cu adevărat aur curat înaintea Stăpânului ceresc, pâine binecuvântată ce trece prin cuptor spre a se aduce jertfă Bunului Dumnezeu într-un miros de bună mireasmă duhovnicească. Mi-a îngăduit Milostivul Dumnezeu ca, personal, să scot moaștele Sfântului Antonie de unde erau puse și, la vremea cuvenită pentru canonizarea și proclamarea Sfântului și întru toată nevrednicia, le-am așezat în sfânta raclă construită de un monah de la Frăsinei. Astfel, Sfintele Moaște au fost rânduite în Sfânta Biserică spre a fi cinstite și închinate de către toți credincioșii, a precizat IPS Irineu.
Sfântul Cuvios Antonie s-a născut într-un sat din zona subcarpatică a județului Vâlcea. De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul Vâlcii, primind numele Antonie. Apoi, prin anul 1690, cu binecuvântarea egumenului s-a retras la viață pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere. Neavând un locaș propriu de rugăciune, Cuviosul Antonie a luat binecuvântare și a săpat singur cu mâinile sale un mic paraclis în stâncă, lucrând la el trei ani de zile. Pentru viața sa curată, Cuviosul a primit de la Dumnezeu darul mai-înainte-vederii și al vindecării. În scurt timp, numele lui a ajuns vestit chiar și dincolo de Carpați. După 28 ani de aspră nevoință, Cuviosul Antonie a plecat la Domnul în anul 1719, iar trupul său a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul, împreună cu obștea mănăstirii, lângă ușa paraclisului săpat de el. Până astăzi se păstrează chilia Cuviosului, cunoscută sub numele de „Peștera Sfântului Antonie”, dar și micul paraclis săpat în piatră. În ședința din 20-21 iunie 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea sa, cu data de prăznuire la 23 noiembrie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1501, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Mii de credincioși la hramul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”din Craiova (2016-10-27)

 Închide 

Mii de credincioși la hramul Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”din Craiova

[2016-10-27]
de Andrei Pau

craiova-1
Mii de credincioși craioveni au participat la evenimentele prilejuite de hramul Catedralei Mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Craiova informează site-ul oficial la Mitropoliei Olteniei.
Manifestările au debutat, marți, 25 octombrie 2016, când pelerinii au luat parte la slujba Vecerniei unită cu Litia. De asemenea, cei prezenți au participat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, la tradiționala procesiune cu moaștele Sfinților Serghie, Vah, Tatiana și Nifon ce avut loc pe principalele artere ale orașului.
La finalul procesiunii, racla cu sfintele moaște a fost așezată spre închinare pe o esplanadă împodobită cu flori, în fața Catedralei Mitropolitane. Programul liturgic a continuat cu slujba Utreniei, Ceasul I, iar la miezul nopții a fost oficiată Sfânta Liturghie.
Mircuri, 26 octombrie 2016, de la primele ore ale dimineții, a fost oficiată Slujba Acatistului, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir. În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preafințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța sărbătorii, amintind totodată de vrednicia și faptele Sfântului Dimitrie.
În sufletul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie s-a întipărit rugăciunea și s-a sălășluit Preasfânta Treime, căci deîndată ce el a fost adus la judecată în fața chinuitorilor și asupritorilor, sfântul a avut pe Duhul Sfânt prezent cu putere multă în sufletul său și a mărturisit înaintea oamenilor că este creștin și că slujește Mântuitorului Hristos, Singurul și Adevăratul Dumnezeu, a spus Înaltpreafinția Sa.
La final, credincioșii au primit arhiereasca binecuvântare.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1587, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Credincioșii craioveni își vor cinsti ocrotitorul (2016-10-25)

 Închide 

Credincioșii craioveni își vor cinsti ocrotitorul

[2016-10-25]
de Andrei Pau

poza-arhiva
Credincioși din municipiul Craiova sunt așteptați să participe la sărbătoarea ocrotitorului spiritual al municipiului Craiova și al Catedralei mitropolitane, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, după cum ne-a precizat părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarul Catedralei mitropolitane.
Manifestările vor debuta marți, 25 octombrie 2016, în ajunul praznicului, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de tradiționala procesiune pe străzile centrale ale orașului cu racla în care se află moaștele Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenițe Tatiana diaconița și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah.
În continuarea procesiunii, Sfintele Moaște va fi așezate pe podiumul din fața Catedralei, spre cinstire și închinare tuturor credincioșilor. De asemenea, părinții slujitori vor oficia slujba Utreniei, Ceasul I. De la miezul nopții va fi oficiată Sfânta Liturghie.
În data de 26 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, împreună cu ierarhi din Sinodul Mitropolitan vor oficia Sfânta Liturghie la catedrala mitropolitană din Craiova.
Racla cu sfintele moaște va rămâne spre cinstire și închinare până seara

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1443, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Sf. Serghie și Vah – ocrotitorii Catedralei mitropolitane din Craiova (2016-10-06)

 Închide 

Sf. Serghie și Vah – ocrotitorii Catedralei mitropolitane din Craiova

[2016-10-06]
de Iulian Dumitrascu

MEDION DIGITAL CAMERA
În fiecare an, la 7 octombrie, Catedrala mitropolitană din Craiova își sărbătorește doi dintre ocrotitorii spirituali: Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, ale căror moaște se află depuse spre cinstire și închinare în acest sfânt locaș.
După cum a precizat părintele protosinghel Vladimir Dărângă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Craiova, joi, 6 octombrie 2016, în ajunul praznicului, după săvârșirea slujbei Vecerniei unită cu litia care va începe la ora 18:00, racla în care se află moaștele Sfinților Serghie și Vah va fi purtată în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Momentele liturgice vor continua cu slujba Utreniei, iar la miezul nopții va fi săvârșită Sfânta Liturghie.
Vineri, 7 octombrie, în ziua de prăznuire, va fi săvârșit Acatistul Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah, urmat de slujba Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei. După Sfânta Liturghie, în sala de festivități a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova, str. Brestei, nr. 24, va avea loc festivitatea deschiderii anului universitar teologic 2016-2017. Cu acest prilej, va avea loc și ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului britanic Sebastian Brock, de Facultatea de Teologie din Craiova.
Moaștele Sfinților Mari Mucenici Serghie și Vah au fost aduse în țara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab și depuse la Mânăstirea Curtea de Argeș. În anul 1949, la 25 octombrie, ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaște au fost aduse la Catedrala mitropolitană Sfântul Mare Mucenic Dumitrie din Craiova, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1454, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35

»  Sărbătoarea Sfântului Nifon la Catedrala din Craiova (2016-08-11)

 Închide 

Sărbătoarea Sfântului Nifon la Catedrala din Craiova

[2016-08-11]
de Gheorghe Anghel

Craiova_-_Biserica_Sf_Dumitru
Catedrala Mitropolitană din Craiova își serbează astăzi, 11 august 2016, unul dintre hramuri. Praznicul Sfântului Ierarh Nifon, ale cărui sfinte moaște se găsesc în sfântul locaș de închinare, este primit în fiecare an cu bucurie duhovnicească de credincioșii olteni, care vin în număr mare să-i aducă cinstire și prinos de rugăciune.
Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobot de preoți și diaconi, informează arhid. Ioniță Apostolache de la Biroul Mass Media al Arhiepiscopiei Craiovei.
Ieri seară a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litie, apoi a avut loc o procesiune în jurul lăcașului de cult cu racla ce adăpostește moaștele sfinților: Nifon, Serghie, Vah și Tatiana
Pilda de viață a Sfântului Ierarh Nifon
Sfântul Ierarh Nifon s-a născut în ținutul Peloponez, în sudul Greciei de astăzi, în jurul anilor 1435-1440, primind la botez numele de Nicolae. Tatăl său, Daniel-Manuil (poreclit și Halep) provenea dintr-o familie cu rădăcini albano-sârbești, originară din Dalmația, iar mama sa provenea dintr-o familie de nobili greci din Peloponez. Cei trei copii ai familiei: Dimitrie, Nicolae și Maria rămân orfani de tată la o vârstă fragedă, fiind crescuți de mama lor; Dimitrie a fost trimis să slujească la curtea voievodului Toma Cantacuzino din Peloponez, Nicolae a fost trimis să învețe carte pe lângă un dascăl grec pe nume Eftimie, iar Maria a rămas să-și ajute mama. A plecat, fără știrea mamei sale, la un dascăl mai iscusit, călugărul Ioasaf de la care a deprins și mai bine învățătura de carte. Ajuns la Epidar, un vestit pustnic pe nume Antonie l-a tuns pe tânărul Nicolae în monahism, dându-i numele Nifon, iar un monah învățat cu numele Zaharia, venit de la mănăstirea Vatoped din muntele Athos și așezat în cetatea Arta, i-a devenit părinte duhovnicesc. Curând, Nifon a fost hirotonit ierodiacon, dar primejdia turcească l-a obligat să plece cu părintele său duhovnicesc în cetățile Dirachion și Croia (Kruja) din Albania, refugiindu-se la curtea despotului Gheorghe Kastrioti (Scanderbeg), unul din marii luptători pentru apărarea acestei țări în fața primejdiei tot mai amenințătoare a turcilor. În cetatea Croia, Nifon a fost hirotonit ieromonah, însă nici aici nu a avut liniște deoarece în anul 1466, sultanul Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului, a atacat Albania, ajungând cu oștile sale până la țărmurile Marii Adriatice. Temându-se de înaintarea armatei otomane care amenința să însângereze încă o dată Biserică lui Hristos din Răsăritul Europei, Zaharia și Nifon au părăsit această țară, refugiindu-se în cetatea Ohrida, fiind primiți în mănăstirea Maicii Domnului, unde se afla atunci și sediul cunoscutei mitropolii a Ohridei. Dar nici aici nu au avut liniște. Și în această cetate au izbucnit curând tulburări și răscoale antiturcești, înăbușite însă repede. Între pedepsele aplicate atunci de otomani s-a numărat și surghiunirea mai multor preoți din oraș, în frunte cu arhiepiscopul Dorotei, la Constantinopol. Printre cei surghiuniți se aflau Nifon și părintele său duhovnicesc, Zaharia. Acesta din urmă, moare însă pe drum, iar Nifon merge să-și caute liniștea sufletească la muntele Athos, așezându-se în mănăstirea Cutlumuș, ctitorită de domnii Țării Românești, din îndemnul mitropolitului Hariton al Ungrovlahiei (1372-1381). Cercetează toate peșterile, chiliile și schiturile din jurul așezământului. Stă o vreme în peștera Crit, caligrafiind cărți de slujbă. A fost chemat apoi la Marea Lavră, ctitorită de Sfântul Atanasie Atonitul (unde stă mai bine de un an); de aici își îndreaptă pașii spre mănăstirea Dionisiu „pentru învățarea smereniei”. În curând devine un adevărat „luminător” al întregului Sfânt Munte Athos.
După moartea mitropolitului Partenie al Tesalonicului, soborul episcopilor și al clericilor din această cetate a ales ca mitropolit pe Nifon, care, fără voia sa, din liniștea mănăstirii Dionisiu a fost chemat la înalta slujire arhierească, în scaunul de mitropolit al Tesalonicului, în anul 1483. În această calitate, a luat parte la lucrările unui sinod organizat la Constantinopol, sinod care, prin tomosul său (semnat de Nifon ca al cincilea participant), invalida actul de unire a celor două Biserici creștine, semnat la Florența în 1439. După o păstorire de numai trei ani la Tesalonic, sinodul arhiereilor din marea metropolă de odinioară a Imperiului Bizantin, a ales ca patriarh ecumenic, în locul lui Simeon, trecut la cele veșnice, pe mitropolitul Nifon; se întâmpla aceasta spre sfârșitul anului 1486.
A pășit pentru prima dată pe pământul țării noastre în anul 1502, în timpul domniei lui Radu cel Mare. Rolul său a fost unul decisiv în reorganizarea vieții bisericești pe aceste meleaguri. Așa se face că în anul 1503 a reușit să înființeze episcopiile Râmnicului și Buzăului. A fost nevoit însă să părăsească scaunul mitropolitan, intrând în conflict cu Radu cel Mare. S-a retras în Sfântul Munte, unde și-a trăit ultimii ani ai vieții în post, nevoințe și ruăciune. A fost chemat la cele veșnice în anul 1508. În anul 1517, moaștele sale au fost aduse în Țara Românească de domnitorul Neagoe Basarab, care și-a dorit ca, în acest fel, să se șteargă nedreptatea făcută de înaintașul său. Pentru daniile făcute către Sfântul Munte, domnitorul român a primit din partea monahilor atoniți capul și mâna dreaptă a sfântului. După ce au rămas o bună perioadă de timp în catedrala de la Curtea de Argeș (până la data de 20 octombrie 1949), sfintele moaște au fost strămutate, prin hotărâre de Sinod, la Craiova, în Catedrala “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, unde se găsesc în prezent.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1497, Ultimul acces: 2019-01-17 15:25:35


Setul de evenimente 2 - Setul de evenimente 3 -
Nr. vizualizări:5600
Data ultimei vizualizări:2019-01-17 15:25:35
Data actualizare:2006-03-22 03:48:55
Data încărcării:2006-03-22 03:48:55
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:6

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2012-10-04
Contor: 54

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-10-04
Contor: 39

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru

Data: 2012-10-05
Contor: 65

Vedere din lateral
Foto: ro.wikipedia.org

Data: 2012-10-05
Contor: 43

Vedere din lateral
Foto: Basilica.ro

Data: 2012-10-04
Contor: 94

Vedere din lateral
Foto: internet

Data: 2012-10-04
Contor: 23

Vedere din lateral
Foto: Nelu_Pozaru