Slujire arhiereasca la Manastirea Esanca - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Slujire arhierească la Mănăstirea Eșanca

[2014-04-08]
Momente de bucurie pentru obștea de maici a Mănăstirii Eșanca, unde, în a cincea duminică din Postul Paștilor, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, potrivit mmb.ro. Mănăstirea Eșanca este situată la 3 kilometri de Darabani și are hramurile „Sfânta Treime“, „Sf. Serafim de Sarov“ și „Sf. Cuv. Parascheva“.
Mărturisirea credinței, fundamentul creșterii noastre întru Dumnezeu
După rostirea Sfintei Evanghelii, în cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat cum poate credinciosul să se îmbrace în veșmântul lui Dumnezeu: „Care este ținta vieții creștine, a noastră, a celor botezați în numele Sfintei Treimi, dacă nu îmbrăcarea în Dumnezeu? Nu există o țintă mai aleasă, nu este un drum mai frumos decât acela de a te îmbrăca în Dumnezeu. Din cauza mândriei, Adam și Eva au căzut, dezbrăcându-se de Dumnezeu și îmbrăcându-se în duhul acestei lumi. De atunci și până astăzi, omul este ispitit să se dezbrace de haina pe care Dumnezeu i-a dat-o la Sfântul Botez și să se acopere cu hainele întunericului. Omul, constatând că s-a îmbrăcat în altă haină decât în veșmântul lui Dumnezeu, este chemat de Biserică să se așeze la picioarele Crucii și să se lase pătruns de taina Învierii Domnului Iisus Hristos. Fundamentul creșterii noastre întru Dumnezeu este mărturisirea credinței celei adevărate în răstignirea, moartea și Învierea Domnului Hristos, mărturisire pe care au făcut-o Sfinții Părinți de-a lungul veacurilor. Moartea și Învierea Domnului Hristos devin haină a mântuirii noastre, prin Sfântul Botez și prin Sfintele Taine“. În cuvântul rostit, IPS Teofan a făcut referire și la Sfânta Maria Egipteanca, văzută ca un model de pocăință: „Îmbrăcarea în Dumnezeu nu se poate face fără duhul pocăinței. Biserica o cinstește în această zi pe Sfânta Maria Egipteanca, cea mult păcătoasă în tinerețea ei, dar care și-a dat seama că viața imorală o dezbracă de tot ceea ce este frumos, luminos și adevărat. De aceea, Cuvioasa Maria Egipteanca a pus început mântuirii sale, printr-o pocăință foarte aspră, printr-o nădejde sfântă și printr-o privire onestă în adâncul ființei sale lăuntrice“.
La finalul slujbei arhierești, după împărtășirea cu Sfintele Taine, obștea monahală și credincioșii prezenți, conform tradiției, au primit binecuvântare de la IPS Părinte Teofan.
Mănăstirea Eșanca a fost înființată la începutul anului 2010 cu sprijinul protos. Serafim Grigoraș, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași. Toate lucrările acestei așezări monahale s-au efectuat sub directa supraveghere a Preasfințitului Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Stilul arhitectonic al mănăstirii este cel tradițional, lăcașul sfânt fiind pictat de către Constantin Diaconescu, ucenicul renumitului artist Călin Drăgoi. Catapeteasma bisericii a fost realizată de sculptorul Irinel Cotfas din Grumăzești - Neamț. Specific acestui așezământ monahal este ritualul de a înconjura biserica de trei ori la finalul slujbei Utreniei de la ora 18:00. Stareță este monahia Petronia Ilaș, iar în prezent viețuiesc la această mănăstire 12 monahii.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 75652, Ultimul acces: 2024-04-15 07:46:19