Papa Francisc: Credinta crestina este adevar care trebuie trait in iubire - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Credința creștină este adevăr care trebuie trăit în iubire

[2016-01-30]
deo: Audiența jubiliară (30.01.2016)
deo: Angelus (31.01.2016)
deo: Audiența generală (27.01.2016)
deo: Audiența persoane consacrate (01.02.2016)
[ro] (C4-10) Cum știm ce să credem?
[ro] (C4-11) Care este planul lui Dumnezeu pentru mine?
DOCUMENTE
Videomesajul Papei la încheierea Congresului Euharistic Internațional
ARTICOLE LUMEA CATHOLICA
Tăcerea în liturgie
v a t i c a n
Papa Francisc: Credința creștină este adevăr care trebuie trăit în iubire
Vorbind în fața Adunării Plenare a Congregației pentru Doctrina Credinței vineri, 29 ianuarie 2016, Papa Francisc a vorbit despre importanța primordială a tuturor faptelor de milostivire, atât trupești cât și spirituale. "Ne aflăm în Anul Sfânt al Milostivirii. Sper ca în acest Jubileu toți membrii Bisericii să își reînnoiască credința lor în Isus Cristos care este fața milostivirii Tatălui, calea care îl unește pe Dumnezeu și pe om", a spus Papa în Aula Clementină din Vatican. "Milostivirea constituie arhitrava care sprijină viața Bisericii: de fapt, primul adevăr al Bisericii este iubirea lui Cristos".
"Cum să nu dorim atunci ca tot poporul creștin - păstori și credincioși - să redescopere și să repună în centru, în timpul Jubileului, faptele de milostenie trupească și sufletească? Și când, în amurgul vieții, vom fi întrebați dacă am dat de mâncare celui flămând și de băut celui însetat, la fel vom fi întrebați dacă am ajutat persoanele să iasă din îndoială, dacă ne-am angajat să îi primim pe păcătoși, avertizându-i sau corectându-i, dacă am fost capabili să combatem neștiința, mai ales cea referitoare la credința creștină și la viața bună."
Pontiful a reflectat apoi la legătura dintre milostivire și activitatea Congregației pentru Doctrina Credinței, spunând: "În credință și în caritate există o relație de cunoaștere și de unire cu misterul Iubirii, care este însuși Dumnezeu... Misiunea încredințată Dicasterului vostru își are aici ultimul său fundament și justificarea sa adecvată. De fapt, credința creștină nu este numai cunoaștere care trebuie păstrată în memorie, ci adevăr care trebuie trăit în iubire. De aceea, împreună cu doctrina credinței, trebuie păstrată și integritatea obiceiurilor, îndeosebi în domeniile mai delicate ale vieții. Adeziunea de credință la persoana lui Cristos implică atât actul rațiunii cât și răspunsul moral la darul Său. În această privință, vă mulțumesc pentru toată angajarea și responsabilitatea pe care le exercitați în tratarea cazurilor de abuz de minori din partea clericilor."
"Grija față de integritatea credinței și a obiceiurilor este o misiune delicată. Pentru a desfășura bine această misiune este importantă o angajare colegială. Congregația voastră valorizează mult contribuția consultanților și a comisarilor, cărora aș vrea să le mulțumesc pentru munca lor prețioasă și umilă", a spus Papa. "Anul trecut", a amintit el, "ați organizat în mod oportun o reuniune cu reprezentanții comisiilor doctrinale din Conferințele Episcopale europene, pentru a trata colegial câteva provocări doctrinale și pastorale. În acest mod contribuiți la trezirea în credincioși a unui nou elan misionar și o deschidere mai mare la dimensiunea transcendentă a vieții, fără de care Europa riscă să piardă acel spirit umanist pe care îl iubește și îl apără."
Sfântul Părinte a subliniat că o contribuție importantă a Congregației constă în studierea "complementarității dintre darurile ierarhice și carismatice... Mărturia acestei complementarități este astăzi mai urgentă ca oricând și reprezintă o expresie elocventă a acelei pluralități ordonate care caracterizează orice comunitate eclezială, ca reflecție a comuniunii armonioase care trăiește în inima Dumnezeului Unul și Întreit... Unitatea și pluralitatea sunt sigiliul unei Biserici care, mișcată de Duhul Sfânt, știe să meargă cu pas sigur și fidel spre acele ținte pe care Domnul Înviat le indică în decursul istoriei. Aici se vede bine cum dinamica sinodală, dacă este înțeleasă corect, se naște din comuniune și conduce spre o comuniune tot mai realizată, aprofundată și dilatată, în slujba vieții și a misiunii poporului lui Dumnezeu."
Imagini:
Legături:
textul integral al discursului papal

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 761, Ultimul acces: 2024-05-18 01:47:02