Liturghie arhiereasca la Catedrala mitropolitana din Craiova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană din Craiova

[2016-01-25]
În cea de a XXXI – a Duminică de după Rusalii, închinată minunii vindecării orbului din Ierihon, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a slujit la altarul Catedralei mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a precizat Preot Gheorghe Cioiu.
La finalul slujbei religioase, Mitropolitul Olteniei a pus la inima celor prezenți cuvânt de învățătură despre minunea vindecării orbului din Ierihon (Luca 18, 35 - 43), subliniind importanța vederii sufletești și a credinței în vindecarea trupească și sufletească a omului.
“Mântuitorul l-a vindecat pe orbul din Evanghelie dăruindu-i totodată și vederea, luminându-i atât ochii, dar mai ales inima, sufletul și întreaga viață. Fără îndoială că orbul a urmat această cale a luminii și nu a rămas pe loc, căci întotdeauna când primim asemenea daruri și rămânem pe loc, pierdem tot ceea ce am primit. Știm că orice dar ne este dat de la Dumnezeu pentru a-l face lucrător, pentru a înmulți binele, pentru a-l înmulți precum talanții. Numai astfel putem rămâne în comuniune, în relație cu Tatăl ceresc, Cel care ne va arăta, așa cum spunem în Psalmul 50, <<cele ascunse și nearătate ale înțelepciunii Tale>>. În esență este vorba aici de o creștere permanentă, de o mișcare și o transformare continuă, de la un an la altul, de la o vârstă la alta, de la o etapă a vieții la alta, de la puțin credinciosul la credinciosul care tinde spre desăvârșire, care tinde spre credința cea mântuitoare, așa cum ne asigură Mântuitorul Iisus Hristos când îi spune orbului: <<Vezi! Credința ta te-a mântuit>> (Luca 18, 42).
O minune care ne umple inimile de uimire și ne îndeamnă să ne rugăm și noi așa cum ne îndeamnă Sfântul Grigorie Palama: <<Doamne, luminează - mi întunericul!>> Parafrazându-l pe Sfântul Grigorie Palama, putem zice și noi: Doamne, luminează ochii sufletelor noastre spre a distinge lumina de întuneric, binele de răul ce ne împresoară și astfel să Te cunoaștem pe Tine, Cel ce ai venit să ne eliberezi din domnia păcatului și a morții! Căci dincolo de vederea trupească se află vederea sufletească, mult mai adâncă și pătrunzătoare, vederea luminii celei adevărate, a luminii celei neînserate, celei necreate. Lumină pe care o putem afla prin rugăciune stăruitoare, prin citirea Sfintelor Scripturi, prin participarea la slujbele Sfintei Biserici și mai ales prin Taina Spovedaniei și Taina Sfintei Împărtășanii cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Așadar, să ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să ne dăruiască tuturor lumina slavei Sale cerești pentru ca în El să vedem lumina cea adevărată a Împărăției celei veșnice a cerurilor”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Irineu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 2000, Ultimul acces: 2024-05-18 09:22:56