Pelerinaj la Cacica, 2005 (Comunicat de presa) - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pelerinaj la Cacica, 2005 (Comunicat de presă)

[2005-08-12]
La Cacica (jud. Suceava), în nordul Bucovinei, în zilele de 14 și 15 august vor avea loc celebrări speciale cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Ca în fiecare an, vor participa zeci de mii de pelerini din Moldova, dar și din alte zone ale țării sau din străinătate care se vor ruga și vor cere binecuvântare și îndurare de la Dumnezeu. Printre pelerini vor fi Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și Preasfințitul Mihaly Mayer, episcop de Pecs (Ungaria). În ziua de 15 august, seara, la ora 18.00, cei trei episcopi vor fi la Iași, pentru a celebra Liturghia de hram a catedralei romano-catolice.

La Cacica, sfânta Liturghie solemnă de deschidere a pelerinajului va avea loc duminică, 14 august, la ora 12.00. La aceeași oră PS Petru Gherghel va însoți aproape o mie de tineri care vor porni pe jos spre Cacica în cântare și rugăciune de la 10 km depărtare. Pelerinajul tinerilor vrea să fie un moment de solidaritate cu papa Benedict al XVI-lea, cu cei circa 2.000 de români care participă la Ziua Mondială a Tineretului de la Köln, dar și cu cei peste 230 de tineri din Dieceza de Iași care îi vor reprezenta acolo.

La ora 14.00 în bazilica din Cacica va fi o celebrare pentru tineri, urmând ca la ora 16.00 să fie Calea sfintei cruci. Sfânta Liturghie de la ora 18.00 va fi animată de tineri, seminariști și persoane consacrate. La ora 22.00 va fi o priveghere mariană, cu rugăciuni, cântări și o procesiune cu lumânări în jurul bisericii. După miezul nopții va fi un program de cântece, rugăciuni, reflecții și prezentarea unor imagini. În ziua de 15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sfânta Liturghie solemnă a hramului de la ora 11.00, celebrată de cei trei episcopi și de mulți preoți, se va încheia cu o procesiune și o binecuvântare specială. În afară de Cacica alte 14 localități din Moldova au hramul la 15 august: Iași - "Adormirea Maicii Domnului", Dornești (Siret), Fărcășeni, Focuri, Horgești, Mircești, Nisiporești, Pildești, Pojorâta (Câmpulung Moldovenesc), Râpa Epii (Tărâța), Sascut-Târg (Sascut Sat), Slănic Moldova, Verșești (Stufu), Vizantea.

Cacica este un loc de rugăciune și meditație, sfințit prin prezența icoanei miraculoase a preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei "Madona Neagră" de la Czestochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găsește în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului și la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localității, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajiști, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător.

Actuala biserică a fost construită între anii 1903 și 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită și cărămidă roșie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lwow: Josef Bilcewski și Josef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului și a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar național, iar în anul 2000 papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de "basilica minor".

(Comunicatul a fost dat de Biroul de Presă al Episcopiei de Iași, la 12 august 2005, fiind semnat de pr. Cornel Cadar. Mai multe informații pe situl Ercis.ro - despre programul pelerinajului - și pe situl SanctuarCacica.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1085, Ultimul acces: 2024-05-18 00:01:35