Un document de mare valoare, cu informatii despre Cuviosul Onufrie, a fost recent descoperit la Manastirea Secu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un document de mare valoare, cu informatii despre Cuviosul Onufrie, a fost recent descoperit la Manastirea Secu

[2005-08-10]
Noi documente de mare valoare, cu informatii despre Cuviosul Onufrie, recent trecut in randul sfintilor de catre Biserica Ortodoxa Romana, au fost descoperite de catre publicistul Mircea Motrici. In urma cercetarilor efectuate, s-au gasit in biblioteca Manastirii Secu, trei carti cu insemnari despre Sf. Onufrie. Detalii despre aceste descoperiri, aflam de la descoperitorul lor, publicistul Mircea Motrici:"Cele trei carti sunt: Canon pentru Nascatoarea de Dumnezeu, carte tiparita la Kiev, in 1781, unde, iata, aflam si numele de familie al Cuviosului Onufrie. O alta carte gasita si pastrata cu grija la Manastirea Secu este "Psaltirea lui David". Aici, un parinte, episcopul Ghedeon al Romanului, consemneaza ca are aceasta Psaltire de la parintele Onufrei. Este consemnata si denumirea de Deleni. Stim ca, astazi, aceasta localitate este undeva in zona Harlaului. O alta carte poarta numele de "Cautarea si cercetarea Roscolului in Rusia". Aici, iata, se vorbeste despre faptul ca aceasta carte a apartinut sau apartine schimonahului Onufrie, pustnic in padurile Voronei".
Cele trei carti descoperite, astazi, vin sa completeze un alt document descoperit in urma cu citeva zile, un manuscris care atesta faptul ca Sf. Onufrie de la Sihastria Voronei se bucura de cinstire din partea credinciosilor din acele timpuri la fel ca Paisie Velcicovschi si Vasile de la Poiana Marului canonizati, la randul lor, de catre Biserica Ortodoxa Romana. Din nou, cu detalii despre acest document aflam de la publicistul Mircea Motrici:"Este un document ce poarta pecetea anului 1843, un document pastrat de ultimul staret al Sihastriei Voronei, in 1859, atunci cand sfantul lacas s-a inchis, ca urmare a decretului 410. Manuscrisul slavon, va spuneam, datat la 1843, cu insemnari din 1846, 1858 si 1860, cuprinde 16 pagini si atesta faptul ca Onufrie de la Sihastria Voronei se bucura de cinstire din partea credinciosilor din acele timpuri, la fel ca Paisie Velicicovschi si Vasile de la Poiana Marului, canonizati, la randul lor, de catre Biserica Ortodoxa Romana". Cercetarile referitoare la viata si activitatea Sf. Onufrie vor continua. In perioada imediat urmatoare, publicistul Mircea Motrici isi va indrepta cercetarile spre zona Kievului, avand in vedere ca, potrivit unor surse, Cuviosul Onufrie si-a petrecut o parte din viata si in Rusia.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1199, Ultimul acces: 2024-05-18 06:36:46