De la Bunavestire la astronomie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

De la Bunavestire la astronomie

[2008-12-21]
Astăzi în Biserica Catolică de rit latin a fost celebrată Duminica a IV-a din Advent. În mod tradițional Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat antifonul Angelus, Îngerul Domnului, cu pelerinii veniți în număr de 40 de mii în Piața San Pietro. Vă prezentăm în continuare alocuțiunea Sfântului Părinte după traducerea făcută de redacția română a Radio Vatican.
Dragi frați și surori,
Evanghelia duminicii a patra din Advent ne propune din nou relatarea Bunavestirii (Luca 1,26-38), misterul la care revenim în fiecare zi când recităm Angelus. Această rugăciune ne face să retrăim momentul decisiv în care Dumnezeu a bătut la inima Mariei și, primind "da"-ul ei, a început să ia trup în și de la ea. Rugăciunea "colecta" din Liturghia acestei duminici este chiar cea care se recită la terminarea antifonului Angelus: "Te rugăm, Doamne, revarsă harul Tău asupra sufletelor noastre, pentru ca noi, care am cunoscut prin vestirea Îngerului întruparea lui Cristos, Fiul tău, să fim duși, prin Patima și Crucea lui, la slava Învierii". Aflându-ne la câteva zile distanță de Crăciun, suntem invitați să ne îndreptăm privirea spre misterul inefabil pe care Maria l-a purtat timp de nouă luni în sânul ei feciorelnic: misterul lui Dumnezeu devenit om. Acesta este primul pilon al Răscumpărării. Al doilea este moartea și învierea lui Isus, și acești doi piloni inseparabili manifestă un singur plan divin: mântuirea omenirii și a istoriei asumându-le până la capăt prin preluarea în întregime a întreg răului care le oprimă.
Dincolo de dimensiunea istorică a acestui mister al mântuirii, există o dimensiune cosmică: Cristos este soarele de har care, cu lumina Sa, "transfigurează și aprinde universul în așteptare" (Liturghia). Timpul sărbătorii Crăciunului este legat de solstițiu de iarnă, când zilele din emisfera nordică încep să fie din nou mai lungi. În acest sens, probabil nu mulți știu că Piața San Pietro este și un cadran solar: marele obelisc își aruncă umbra de-a lungul unei linii care merge pe sol spre fântâna arteziană de sub această fereastră, și în aceste zile umbra este cea mai lungă din an. Aceasta ne amintește funcția astronomiei în marcarea timpurilor de rugăciune. Angelus - Îngerul Domnului, de exemplu, se recită dimineața, la amiază și seara. Cu ajutorul cadranului solar, care în vechime servea tocmai pentru a cunoaște "amiaza adevărată", se fixau orologiile.
Faptul că tocmai duminică, 21 decembrie, și chiar la această oră, cade solstițiul de iarnă, îmi oferă oportunitatea să îi salut pe toți cei care vor participa în diferite moduri la inițiativele pentru Anul Internațional al Astronomiei, 2009, marcând 400 de ani de la primele observații făcute de Galileo Galilei cu telescopul său. Au existat practicanți ai acestei științe între predecesorii mei de pie memorie, precum Papa Silvestru al II-lea, care a predat astronomie, Papa Grigore al XIII-lea, căruia îi datorăm calendarul nostru, și Papa Pius al X-lea, care știa cum să construiască orologii solare. Dacă cerurile, conform frumoaselor cuvinte ale psalmistului, "povestesc slava lui Dumnezeu" (Psalmul 19,2), legile naturii, pe care de-a lungul secolelor numeroși oameni de știință ne-au ajutat să le înțelegem mai bine, sunt un mare stimulent pentru contemplarea cu recunoștință a lucrărilor lui Dumnezeu.
Să ne întoarcem acum cu privirea spre Maria și Iosif, care așteaptă nașterea lui Isus, și să învățăm de la ei secretul reculegerii pentru a gusta bucuria Crăciunului. Să ne pregătim să îl primim cu credință pe Răscumpărătorul care vine să stea cu noi, Cuvânt de iubire al lui Dumnezeu pentru umanitatea din orice timp.
Există o videoștire asociată. Ea poate fi văzută însă doar online. Click aici.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 882, Ultimul acces: 2024-05-16 10:20:09