Celebrul Tetraevangheliar al lui Uric, prezentat la Bodleian New Library din Oxford - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Celebrul Tetraevangheliar al lui Uric, prezentat la Bodleian New Library din Oxford

[2008-12-15]
Una dintre cele mai pretioase achizitii ale Bibliotecii Bodleian din Oxford, Tetraevangheliarul caligrafiat si miniat in 1429 la Manastirea Neamt de monahul Gavril Uric, a fost prezentat marti 9 decembrie la Bodleian New Library din Oxford, de catre dr. Elena Ene D-Vasilescu, informeaza Romanian Global News.

Evenimentul a constat intr-o prezentare referitoare la valoarea istorica, lingvistica si academica a manuscrisului la Centrul pentru Studiul Cartii de la Biblioteca Bodleian din Oxford . Expertii R. Cleminson si L. Demeny au sustinut ca manuscrisul a ajuns la Universitatea din Oxford din Venetia aproximativ in prima jumatate a secolului al XIX-lea, dar nu se stie daca provine de la succesorii calugarului iezuit Matteo Luigi Canonici sau de la anticarul Johan Pericinotti. Prezentarea a semnalat totodata un proiect initiat de dr. D-Vasilescu, impreuna cu o echipa de specialisti, care urmaresc sa digitalizeze, traduca si sa faca manuscrisul accesibil online. Proiectul va contribui la dezvoltarea interesului academic pentru manuscrisele medievale scrise in slavona veche si decorate cu miniaturi. Dr. Elena Ene D-Vasilescu este specialist in iconografie bizantina si post-bizantina, coordonator de proiect la Centrul pentru Studii Clasice si Bizantine de la Biblioteca Bodleian, Universitatea din Oxford. Prezentarea a fost organizata de Biblioteca Bodleian in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din Londra. Referitor la acest celebru document, I. Sobolevski, membru al Academiei Ruse, spunea: „Nimeni in Rusia nu a cunoscut maiestria mâinii caligrafului muntean sau moldovean, care ne-a lasat pe noi rusii cu mult in urma din punct de vedere al artei caligrafice. Acum putem vedea ce importanta au avut românii, neam de origine latina , pentru cultura slava in general“. Spectaculoasa aparitie a Tetraevangheliarului din 1429, caligrafiat si decorat de monahul Gavril Uric, reprezinta in mod cert inceputurile si directia in care va evolua miniatura româneasca. Manuscrisul a devenit etalonul si principala sursa de inspiratie pentru generatiile urmatoare de caligrafi si miniaturisti. Gavril Uric continua traditia intelectuala si eforturile tatalui sau, scriitor de acte domnesti, intrat mai apoi in monahism sub numele de Paisie. Unii cercetatori banuiesc ca Uric ar fi urmat cursurile de caligrafie la Manastirea Studion din Constantinopol, socotita la acea vreme ca o adevarata „universitate monahala“. Din nefericire, o mare parte din vechile manuscrise religioase românesti se afla astazi in afara granitelor tarii, in diverse colectii ale unor muzee si manastiri europene din Grecia, Rusia, , , si Anglia .

Dumitru Manolache

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 1100, Ultimul acces: 2024-05-15 12:19:21