Biserica Ortodoxa praznuieste maine pe Cuviosul Teoctist - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Ortodoxa praznuieste maine pe Cuviosul Teoctist

[2006-01-03]
Acest Cuvios Teoctist a fost egumenul unei manastiri din Sicilia. Originar din Capadocia, Sf. Teoctist a trait in a doua jumatate a secolului al IV-lea - inceputul seculului al V-lea, si a fost un apropiat al Sf. Eftimie. Detalii despre viata Sf. Teoctist ne-a oferit profesorul doctor Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi: "S-a nascut in a doua jumatate a secolului al IV-lea si a murit pe la anul 467, in secolul al V-lea. El a trait aproape 90 de ani. S-a nascut in Capadocia si a plecat pe la varsta de 17 ani, cum plecau tinerii atunci, la Locurile Sfinte, pentru desavarsire, pentru a cunoaste locurile in care a trait Mantuitorul Iisus Hristos. S-a dus in Palestina, aproape de Ierusalim, intr-o localitate Faran, unde era o lavra monahala si acolo l-a intalnit pe Eftimie, care si el a venit din Armenia, tot cu acelasi scop. Dupa aceea s-au retras in desert, unde au gasit o pestera si traiau numai in rugaciune acolo, si au fost descoperiti intr-un tarziu de locuitorii din zona, care veneau acolo la ei si se bucurau de sfaturi si, mai ales, de minunile pe care ei le faceau, si s-a intemeiat acolo, la poalele pesterii, o manastire pe care o conducea Teoctist".

Domnul profesor doctor Emilian Popescu ne-a spus si ce semnificatii are numele Teoctist si cum ii ajuta sfantul pe cei care ii poarta numele: "Numele acesta este mai rar in calendarul ortodox, in onomastica pe care o intalnim astazi, insa semnificatia lui teologica este destul de adanca si sta alaturi de numele Teodor, Teofilact etc. El ar insemna, etimologic, cel zidit, cladit, plamadit de Dumnezeu, si a reprezentat un model pentru monahii din vremea lui si o tinta de atins si pentru altii in cursul vremii. Si astazi, cei care citesc si iau cunostinta de viata lui, de nevointele lui in pustiu si il iau ca patron, pot avea ajutorul lui, fiindca el este mijlocitor pe langa Mantuitorul Iisus Hristos".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 6637, Ultimul acces: 2024-04-14 07:12:56