Aiud :: Catedrala ortodoxa - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Catedrala ortodoxă
Aiud
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Aiud
Județ:Alba
Adresa:strada Morii
Cod poștal:515200
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.Reintregirea.ro, www.aiud.ro, www.cjAlba.ro, ab.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Trei Ierarhi
Stil arhitectonic:Neobizantin
Detalii:Este situata în apropierea centrului orasului, la Sud-Est de cetate.
A fost construita dupa unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918.
Constructia a început în anul 1927 si a durat câteva decenii.
Este un edificiu inspirat de stilul bizantin al bisericii Sfânta Sofia din Constantinopol.
Cu ocazia unor refaceri din 1974, sculpturile din interior au fost executate de timisorenii I. Covaci si I. Hoffner, iar pictura murala de catre cunoscutul pictor si grafician Profeta Eremia.
Biserica a purtat initial hramul Arhanghelilor
Mihail si Gavril, iar în prezent are ca patroni spirituali pe Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan.
Alte informații:Pisanie: "Aceasta sfanta biserica, cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din parohia Aiud II, protopopiatul Aiud, judetul Alba, s-a zidit intre anii 1938-1957, in vremea arhipastoririi pururea pomenitilor: Nicodim Munteanu-Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Dr. Nicolae Balan- Mitropolitul Ardealului si Nicolae Colan-Episcopul Vadului, Feleacului si Clujului.
Prinos al dragostei crestinesti, acest dumnezeisec lacas de inchinare, s-a inaltat-graind peste veacuri despre vrednicia si jertfelnicia credinciosilor romani ortodocsi de pe aceste meleaguri prin stradania neobosita a protopopului Iosif Pop, parohul locului-dupa planurile intocmite de Ing. Arhit. Octavian Mihaltian, conducator al lucrarilor fiind Ing. Nicolae Dordea.
Cu binecuvantarea Sfintei noastre Biserici, in anul 1957 dumnezeiescul locas de inchinaciune a fost redat cultului divin, inainte de a se fi terminat deplin toate lucrarile.
Inoitu-s-a aceasta sfanta biserica intru preamarirea lui Dumnezeu Celui in Treime laudat, cu daniile Prea Fericitului Parinte Justinian, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului nostru Arhiepiscop si Mitropolit al Ardealului Dr. Nicolae Mladin, si a Prea Sfintitului Episcop Emilian Birdas Vicarul Arhiepiscopiei devenit din 1957, Episcop al refacutei Episcopii a Alba Iuliei, cu ajutorul tuturor Eparhiilor din tara si prin contributia neprecupetita a bunilor credinciosi si osteneala pilduitoare si jertfelnica a P. C. Preot ic. stavrofor Ioan Oniga. Adaugandu-i-se si hramul "Sf. Trei Ierarhi, Vasile, Grigare si Ioan", ea a fost impodobita cu mobilier nou, lucrat artistic in atelierele Sfintei Patriarhii, cu sculptura in piatra-savarsita cu arta deplina de Covaci I si Haffner I din Timisoara si cu pictura, straluminata de razele Duhului celui vesnic viu prin stradania pictorului Profeta Eremia.
Sfintirea bisericii s-a savarsit in ziua de 27 octombrie 1974.
Ocroteste Doamne sfintitul Tau locas, marturie peste veacuri a unitatii noastre bisericesti si a dragostei de legea stramoseasca si de scumpa noastra Patrie.
Scrie Doamne in cartea vesniciei pe toti slujitorii, credinciosii si ostenitorii acestei Sf. Biserici! "
Nr. vizualizări:12130
Data ultimei vizualizări:2024-05-13 12:00:40
Data ultimei actualizări:2005-05-04 07:32:51
Data încărcării pe sit:2005-05-04 07:32:51
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2015-08-21
Aparat: Microsoft Lumia 640 LTE
Contor: 230

Vedere de ansamblu
Foto: Pavel Sorin