Almasu Mic :: Ruinele Bisericii de Lemn - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Ruinele Bisericii de Lemn
Almașu Mic
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Almașu Mic
Comună:Pestișu Mic
Județ:Hunedoara
Cod poștal:337336
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.episcopiadevei.ro, www.primariaPestisuMic.ro, www.cjHunedoara.ro, hd.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Sf. Nicolae
Stil arhitectonic:Lemn
Detalii:Construită în sec. XVIII.
Putine localitati din judetul Hunedoara au o atat de veche atestare documentara si au avut, de-a lungul secolelor, atatea denumiri ca si satul aflat la vre-o 5 km de saseaua ce leaga Deva de Hunedoara, sat ce se numeste, in zilele noastre, Almasul Mic.
Astfel, pe la 1406 se numea Almasul de Jos (poss. Volahalis Alsoalmas) , la 1418 apare sub denumirea de Almasul Mic (Vila Volahalis Kysalmas) in anul 1475 apare in documente sub denumirea de Almasul Crestin (poss. Keresthyenalmas) , in 1491 se numea Almasul Popesc (Papalmas) , in anul 1496 , intr-un document in care sunt pomeniti cnejii Hercz si Balk, satul se numea simplu Almas (Hercz si Balk, cnezii innobilati de Almas) iar in anul 1750 localitatea se numea Almasul Golgotei (Almasul Golgocsei) . Inainte de a se numi Almasul Mic, pe la 1850 purta un nume ciudat, Almasul Girgostului. (C. Suciu, op. cit. V. I. p. 23)
Biserica de lemn, inca in fiinta, dateaza din anul 1623, data culeasa din inscriptia de pe bolta naosului.
Peretii, din dulapi deosebiti de lati de stejar, pana la 0, 85 m. , fiind suficienti trei dulapi pentru alcatuirea peretelui, infatiseaza o forma planimetrica straveche in arhitectura lemnului, cea a dreptunghiului cu absida decrosata, patrata. Pentru streasina, cosorobul este dispus in interior pe grinzi prelungite, cu functie de console. De jur imprejurul peretilor este asezata o talpa in care sunt infipti stalpii ce pornesc de sub cosorob.
Bolta, in legatura naosului, este sustinuta de un arc, cu pornire de la podea, pe care sunt sapate 30 de rozete ale caror petale alterneaza cu motivul triunghiului, motiv sapat si intre bratele crucilor ce insotesc fiecare rozeta (I. Cristache-Panait, op. cit. p. 168)
Pe arcul ce sustine bolta, printre alte inscriatii greu de descifrat, se poate citi inscriptia in limba maghiara ”B. G. ideiben”, probabilȚB (ethlen) G (abor) ideiben”;. Reamintim faptul ca Bethlen Gabor a fost principe al Transilvaniei intre 1580-1629.
Biserica se afla intr-o avansata stare de degradare.
Invelitoarea acoperisului, din sita, este aproape in totalitate distrusa, nu mai are usu si ferestre, podeaua a putrezit, peretii, grinzile, arcul ce sustine bolta, acoperisul interior al boltilor sunt imbibate de umezeala, in mare parte distruse. Pe tampla se mai vad vagi urme de pictura.
Inca o iarna cu ploi, zapezi si vanturi vor duce la prabusirea monumentului de la Almasul Mic, poate cea mai veche marturie a arhitecturii de lemn din judetul Hunedoara.
Alte informații:Cum a fost „protejat” acest monument reiese din imagini. O altă biserică pierdută, datorită atât sărăciei, ignoranței și indiferenței comunității locale, cât și a neimplicării celor îndrituiți să o facă. Din biserică a mai rămas doar un morman de bârne și scânduri putrezite, acoperite cu o folie protectoare, în 29 august 2009, nu de Direcția Patrimoniu a Ministerului Culturii, ci de un grup de inimoși, la inițiativa Ordinului Arhitecților din România.
Cod Monument:HD-m-B-03237
Nr. vizualizări:8296
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 07:21:13
Data ultimei actualizări:2018-11-27 12:09:49
Data încărcării pe sit:2006-03-27 18:22:25
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2016-09-07
Contor: 82

Vedere din lateral
Foto: Micheller János