Manastirea Arbore - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Biserici

Mânăstirea Arbore
Arbore
 HARTA S   HARTA G   ADAUGĂ INFO   ADAUGĂ FOTO   ADAUGĂ MESAJ   FĂRĂ MESAJE 
Religie:Ortodox
Localitate:Arbore
Comună:Arbore
Județ:Suceava
Cod poștal:727015
Telefon :NU deținem nr. de Telefon (al preotului sau parohiei)...
Adresă de e-mail :NU deținem adresa de e-mail...
Adrese utile:www.arhiepiscopiasucevei.ro, primariarbore.ro, www.cjSuceava.ro, sv.prefectura.mai.gov.ro
Hram:Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
Stil arhitectonic:Tradițional moldovenesc
Detalii:In 1523 in luna lui aprilie, in cetatea Hârlaului, Stefan Voda [Stefanita Voda] au taiat pre Arburie hatmanul, pe carile zic sa-l fi aflat cu hiclenie" (Grigore Ureche) .
Asa a sfârsit Luca Arbore, unul dintre marii boieri ai lui Stefan cel Mare, sfetnicul de seama a lui Bogdan al III-lea, tutorele lui Stefanita Voda. Luca Arbore, cel care in 1497 a aparat cu curaj Cetatea de Scaun, timp de trei saptamâni, impotriva asediului polon, cel ce aproape 40 de ani, incepând din 1486, a fost portarul Sucevei - ne staruie in amintire si prin ctitoria sa din satul care ii poarta numele. Priceperea, iscusinta mesterilor ce au inceput a o ridica in aprilie 1502 au facut din biserica Arbore unul dintre monumentele de seama ale Moldovei. Mai târziu, dornice de a da un plus de frumusete ctitoriei tatalui lor, fiicele lui Luca Arbore poruncesc mesterului "Dragosîn" zugravirea peretilor exteriori. Scenele sunt populate de numeroase personaje in continua miscare. Culorile vii ale picturii sunt armonios imbinate, degajând multa caldura. In bogata policromie predomina verdele furat padurilor si colinelor din jur.
Echilibrul proportiilor constructiei, ca si pictura exterioara, ii confera bisericii Arbore o deosebita stralucire, alaturând-o celorlalte nestemate ale plaiurilor moldovene: Humor, Moldovita, Voronet, Sucevita.
Alte informații:În anul 1541 O echipă de zugravi, condusă de meșterul Dragoș Coman din Iași, considerat cel mai înzestrat zugrav moldovean din secolul al XVI-lea, execută valoroasele fresce interioare și exterioare ale bisericii Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul din Arbore, ctitoria pârcălabului Luca Arbore.
Cod Monument:SV-II-a-A-05487
Nr. vizualizări:29042
Data ultimei vizualizări:2024-03-28 11:41:05
Data ultimei actualizări:2018-10-05 09:45:18
Data încărcării pe sit:2006-03-15 03:39:08
Nr. Mesaje:0
Nr. Fotografii:1

Clic pe fotografii pentru a le vedea in format mărit!

Data: 2009-09-17
Contor: 225

Vedere de ansamblu
Foto: Constantin Florea